Bara en kommun av tolv i Örebro län visade sig ha en äldreomsorgsplan. Då agerade SPF Seniorerna.
På temat ”Vi är värda en välplanerad äldreomsorg” har distriktsordförande Ulf Grell och en projektgrupp med pålästa och engagerade SPF-seniorer under hösten haft öppna möten med politiker, allmänhet och media i sex olika kommuner.
Efter det har fyra av dem – Hallsberg, Hällefors, Lekeberg och Örebro – beslutat att göra äldreomsorgsplaner.
– Vi har försökt förklara för kommunernas politiker hur viktigt det är att de har en konkret plan för hur de ska ha råd med en bra äldreomsorg framöver, säger Ulf Grell.
– De måste inse att de får en tuff uppgift att prioritera.
Bostäder, personal och pengar är de kanske viktigaste punkterna som bör finnas med i en äldreomsorgsplan.
– Det enskilt viktigaste argumentet för varför en kommun bör ha en äldreomsorgsplan är just att man ser till att man har pengar att genomföra en bra äldreomsorg. Det kan innebära att politikerna tvingas välja bort annan verksamhet, säger Ulf Grell.
Under våren planerar Ulf Grells projektgrupp att besöka de återstående sex kommunerna – Hallsberg, Kumla, Askersund, Degerfors, Nora och Laxå.
– Det är glädjande att flera kommuner tar intryck av vad vi säger. Vi konstaterar att SPF Seniorerna kan påverka, säger Ulf Grell.
Jan Arleij
jan.arleij@veteranen.se
En bra plan
Grundfrågor som en plan ska ha svar på, enligt SPF Seniorerna i Örebrodistriktet:
– Räcker pengarna?
– Kommer det att finnas bostäder?
– Räcker personalen?
Planen bör gälla minst till och med 2025 eller 2030.
Befolkningsprognoser, en beskrivning av förebyggande verksamhet, bostadsfrågan och valfrihetens genomförande är exempel på andra hörnstenar.