Seniorer tar deltidsjobben som unga inte vill ha i Sydkorea
Foto: Getty Images
Nyheter | jobbonärer

Seniorer tar deltidsjobben som unga inte vill ha i Sydkorea

Antalet seniorer som jobbar deltid har ökat dramatiskt i Sydkorea. En anledning är att många yngre inte vill ha de jobben numera.

Jan Hagberg
Publicerad 2023-01-19

– Fyra av fem sökande på våra annonser är nu seniorer, säger Lee Chang-Ho, som är medlem i en förening för pub- och restaurangägare, till den sydkoreanska tidningen Chosun Ilbo.

På bara ett år har sökande till deltidsjobb ökat med 83 procent bland personer över 60 år. För personer över 50 år är motsvarande siffra 62 procent.

Det skriver Dagens Nyheter som hänvisar till den sydkoreanska jobbportalen Albamon. Tidningen Chosun Ilbo presenterar resultat av undersökningen här.

Tidigare dominerades deltidsjobben i huvudstaden Seoul helt av personer under 30 år. Men i den gruppen har intresset av deltidsjobb minskat markant. De söker istället heltidsjobb eller deltidsjobb med mer flexibel arbetstid.

Deltidsjobben som nu tas över av seniorer är mestadels inom serviceyrken som affärer, pubar och kaféer.

Majoriteten är 60-plussare

Det har dessutom varit enklare än väntat att fylla deltidsjobben med arbetskraft. Aldrig tidigare är de så många i Sydkorea som jobbar deltid mindre än 15 timmar i veckan än nu.

De flesta av dem är också över 60 år.

Det finns flera anledningar till att så många äldre söker deltidsjobb.

Givetvis behovet av en extra inkomst men fler och fler jobbannonser publiceras där ålder inte nämns. Dessutom ordnar staten skattesubventionerade arbeten som riktar sig till äldre.

Många unga säger upp sig

– Det här är första gången jag anställt någon som är över 50 år. Det är så svårt att hitta någon ung, så jag gjorde en annons utan ålderskrav, säger en pubägare, som ser flera fördelar med senior arbetskraft, till Chosun Ilbo.

– Många unga säger också upp sig efter en till tre månader eftersom de ändå inte är intresserade av deltidsjobb, säger han.

Sydkorea är det land i världen där minst antal barn föds och arbetskraften kommer att bli äldre och äldre. 2021 minskade befolkningen för första gången i landet, skriver Dagens Nyheter.

Jan Hagberg
Publicerad 2023-01-19

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas