Nyheter

Slå hål på myter om äldre i arbetslivet

Äldre måste få spela en större roll i samhället, skriver Björn von Sydow och Barbro Westerholm på DN Debatt.

Publicerad 2015-10-21

Diskussionen om höjd pensionsålder rör sig framåt, men inte med några större steg. Igår flaggade socialförsäkringsministern om att pensionsåldern kan ökas till 68 eller 69 innan 2018.

De båda riksdagsledamöterna för S respektive FP citerar pensionsåldersutredningen: ”problemet för äldre som vill arbeta något längre är inte regler för pensioner med mera utan systematisk ålderism”.
Och utvecklingen går åt fel håll, menar de. Åldersdiskrimineringen kryper ner i åldrarna, inte tvärtom. Och den gör det på falska grunder.

”Omsättningen av personal över 50 år har visats vara lägre än för yngre. Äldre medarbetare är mer pålitliga och har högre grad av engagemang än yngre. Därtill har äldre medarbetare lika hög förmåga att lära nytt, är mer kreativa och innovativa samt har lägre frånvaro. Det finns inte någon signifikant skillnad i arbetsprestation jämfört med yngre medarbetare”, skriver de.

Forskningen visar också hur äldre har en ökad förmåga att fatta beslut oberoende av eget intresse och att de är mer kapabla att resonera kring sociala konflikter än yngre.

Det finns dock skillnader mellan olika yrken. I sådana yrken där anställda snabbt når sin maximala prestation är det svårare att bevara kapaciteten över åren, än vad det är i yrken där man fortsätter utvecklas genom åren och kan tillgodogöra sig sin ökade erfarenhet.

”Så här kan det inte fortsätta. Vi anser att äldre personer borde få spela en större roll i samhället jämfört med för 100 år sedan då pensionssystemet infördes. Visa att de inte är tärande utan närande. Vi lever ju längre och har bättre hälsa, bättre utbildning och inte minst viktigt, livserfarenhet.”

Hela debattartikeln av Björn von Sudow (S) och Barbro Westerholm (FP) hittar du på DN Debatt. 

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas