”Sluta diskriminera äldre kvinnor”
Nyheter | Ålderism

”Sluta diskriminera äldre kvinnor”

Åldersgränsen för screening för livmodershalscancer måste höjas. Det kräver Nätverket mot gynekologisk cancer.

Jan Arleij
Publicerad 2018-03-27

Därmed får SPF Seniorerna stöd för samma krav: att vården inte ska sluta kalla kvinnor till cellprovtagning bara för att de har fyllt 64 år.

En svensk studie visade nyligen att hos äldre kvinnor upptäcks livmoderhalscancer i senare stadier än hos yngre och de har därmed sämre förutsättningar att överleva sjukdomen och dessutom sämre förutsättningar att klara av en tuff cancerbehandling, skriver Barbro Sjölander, ordförande Nätverket mot gynekologisk cancer i en debattartikel i Aftonbladet.

Diskriminerande

Åldersgränsen för screening som finns idag är åldersdiskriminerande, anser Nätverket. Bland annat utgår man från att kvinnor inte kan ha ett aktivt sexliv med nya partners efter 64 års ålder.

– Många kvinnor blir i dag singlar efter 64 år. Ens partner kanske avlider eller man skiljer sig. Om man då går in i en ny relation så riskerar man en HPV-infektion som inte blir uppföljd.

Självtest

Tills vi får en höjning av åldersgränsen bör kvinnor över 64 år få möjlighet att göra ett självtest, föreslår Nätverket.

– Cancer har ingen övre åldersgräns och det finns ingen välgrundad anledning att inte tro att de kvinnor som passerat den valda åldersgränsen på 64 år inte skulle ha nytta av screeningen.

Nätverk för kvinnors hälsa

Nätverket mot gynekologisk cancer består av patienter, anhöriga och fler engagerade som sprider kunskap och skapar debatt om gynekologiska cancersjukdomar.

Nätverket stödjer kvinnor som drabbats genom att ställa högre krav på dagens hälso- och sjukvård.

Man vill också att vården ska jobba mer aktivt med prevention.

Dölj faktaruta
Barbro Sjölander.
Jan Arleij
Publicerad 2018-03-27

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas