Snabbtester kan användas på äldreboenden
Foto: Colourbox
Nyheter | Besked

Snabbtester kan användas på äldreboenden

Snabbtester med resultat på 15 minuter kan bli ett sätt att motverka utbrott på äldreboenden.

Jan Arleij
Publicerad 2020-11-26

Det sa socialminister Lena Hallengren (S) på en pressträff på torsdagseftermiddagen (26/11).

Kunskapsunderlaget bedöms av regeringen vara så stabilt och robust, att det kan användas i äldreboenden. De så kallade antigentesten kan dock inte helt ersätta de PCR-test som i dag används för att undersöka förekomsten av viruset.

– Det räcker med en låg nivå av viruset för att PCR-testet ska ge utslag. Däremot krävs en hög nivå av viruset för att snabbtestet ska ge utslag. Det betyder att om ett snabbtest visar att man bär på viruset, kan vården vara säker på att så är fallet, sa Lena Hallengren.

– Men man kan inte vara lika säker på att ett snabbtest kan utesluta covid-19, särskilt hos den som är utan symtom. Därför bedömer Folkhälsomyndigheten att de framför allt ska användas av den som har symtom.

Folkhälsomyndigheten har också under dagen publicerat en ny vägledning för snabbtester för covid-19. Den riktar sig till vården och äldreomsorgen.

Myndighetens avdelningschef Karin Tegmark Wisell berättade om fördelar, främst att kunna skydda sjukvården och äldrevården från smittutbrott, och nackdelar med snabbtestet.

– Det är viktigt att vi får mer erfarenhet av hur snabbtesterna fungerar. I vissa länder har det här införts tidigt. Det har lett till att människor tror att man är frisk, fast man faktiskt inte är det.

Black Friday

Statsminister Stefan Löfven (S) förmanade under presskonferensen det svenska folket inför Black Friday:

– Åtta, det är nyckelordet. Det är taket för allmän sammankomst och offentlig tillställning. Normen för hela Sverige. Det bör inte förekomma fler personer än så, oavsett vad lagen säger.

– Nu väntar Black Friday. I år får det inte förekomma någon trängsel. Man får alltså avstå den stora shoppingrundan. Går det inte, avstå från att handla just där och då, sa Stefan Löfven.

– Det vi gör fel nu får vi lida av senare. Det vi gör rätt nu får vi tvärtom nytta av.

Scenarier

Regeringen berättade också att man har gett Folkhälsomyndigheten i uppdrag att göra scenarier som ska sträcka sig över tre månader. Dessa ska uppdateras varannan månad.

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson presenterade också ett första scenario av utvecklingen framöver. Enligt dessa nya beräkningar kan smittspridningen i Sverige komma att nå en topp i mitten av december.

Scenariot sträcker sig fram till mars och baseras på de inrapporterade covidfallen mellan den 24 augusti och 6 november 2020.

– Men det här är ett scenario, inte en prognos. Vi har inte känt det här viruset längre än tio månader, så sådana här scenarios bygger på det vi känner till och vad vi tror om effekter av regler och rekommendationer, sa Johan Carlson.

”Behöver snabbt komma vidare”

Snabbtesterna för covid-19 är enligt Folkhälsomyndigheten så pass träffsäkra att de kan användas i större utsträckning i primärvården.

Beskedet välkomnas av Sveriges Kommuner och Regioner.

– Det är ett bra besked att vi nu får vägledning om snabbtester. Snabbtester kan vara ett bra komplement till PCR-testning, inte minst inom äldreomsorgen. Den överenskommelse vi har med regeringen om utökad testning och smittspårning öppnar för att inkludera ersättning för snabbtestning, där behöver vi nu snabbt komma vidare, säger Emma Spak, chef för sektionen för hälso- och sjukvård, i ett pressmeddelande.

Dölj faktaruta
Jan Arleij
Publicerad 2020-11-26

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas