Snart enklare regler för bostadstillägg
Nyheter | Privatekonomi

Snart enklare regler för bostadstillägg

Det blir snart mindre krångligt att söka bostadstillägg, hoppas regeringen.

Jan Arleij
Publicerad 2017-03-22

Regeringen lägger nu fram en proposition med förslag på förenklade regler för pensionärer när det gäller beräkning av inkomster för bostadstillägg och äldreförsörjningsstöd.

Lagförslaget innebär att den enskilda pensionären inte själv ska behöva sköta kontrolluppgifterna gällande inkomst. Det ska istället ske automatiskt genom Skatteverkets beslut om slutgiltig skatt.

Rätt från början

Storleken av bostadstillägg för pensionärer och äldreförsörjningsstödet beräknas inte enbart på inkomst av pension, utan också genom andra inkomster och tillgångar, exempelvis inkomst av kapital.

I dagsläget rapporterar varje enskild pensionär in förändringar i denna inkomst vilket resulterar i många frågor, osäkerhet och ofullständiga uppgifter, enligt socialdepartementet.

– Det ska inte vara onödig administration och krångel för den enskilda pensionären. Den här förändringen plockar bort svårbegripligt krångel, säger socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) i ett pressmeddelande.

Årsskiftet

Förslaget skulle dessutom innebära större uppgiftssäkerhet och större andel korrekt utbetalade bostadstillägg, tror regeringen.

Det blir också enklare än tidigare för den som är pensionär att förstå och stämma av uppgiften om kapitalinkomster som läggs till grund för bostadstillägget.

Förslaget beräknas träda i kraft 1 januari 2018.

Jan Arleij
Publicerad 2017-03-22
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas