Liberalerna vill höja bostadstillägget
Nyheter | Budget 2017

Liberalerna vill höja bostadstillägget

SPF Seniorerna får draghjälp av Liberalerna i kampen för ett rejält höjt bostadstillägg för pensionärer. Det framgår av partiets skuggbudget.

Jan Arleij
Publicerad 2016-09-27

Skuggbudgeten, en replik på regeringens ekonomiska budgetproposition för 2017, innehåller en satsning på 1,5 miljarder för att höja bostadstillägget, kallat BTP (bostadstillägg för pensionärer).

Från och med 2020 ska upp till 7 000 kronor av bostadskostnaden kunna betalas med BTP. För att nå upp dit föreslår Liberalerna en höjning av taket med 500 kronor per år.

Ersättningsgraden för bostadstillägg höjs med förslaget från dagens 95 procent till 96 procent.

Fattigpensionärer

Idag kan ett maximalt bostadstillägg vara 5 090 kronor, något som bland annat SPF Seniorerna påpekar inte räcker för att betala en hyra i en nyrenoverad eller helt nybyggd lägenhet.

I synnerhet för ekonomiskt svaga pensionärer, oftast äldre kvinnor.

– Vi har en kvarts miljon pensionärer som ligger under EU:s fattigdomsgräns. Att förbättra deras pensioner genom förändringar i pensionssystemet tar lång tid. Då är en förändring av bostadstillägget pricksäkert och kan göra en direkt skillnad, säger Barbro Westerholm, Liberalernas talesperson i äldrefrågor, i en kommentar till DN.

– Så länge mannen levde har de klarat bostadskostnaden, men när han går bort så står kvinnan där med sina 9 000 kronor i månaden och då går det inte ihop.

Råd att flytta

Liberalerna gör också, precis som SPF Seniorerna har hävdat under lång tid och i många sammanhang, analysen att ett höjt bostadstillägg kan bidra till att sätta fart på flyttkedjor.

Jan Arleij
jan.arleij@senioren.se

Jan Arleij
Publicerad 2016-09-27
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas