Nyheter | Budget 2017

KD vill sänka pensionärsskatten

Kristdemokraterna satsar drygt fem miljarder på att stärka seniorers ekonomi. Det framgår av partiets förslag till budget för 2017.

Jan Arleij
Publicerad 2016-09-30
Ebba Busch Thor.
Ebba Busch Thor.

I den så kallade skuggbudgeten finns flera förslag för 5,3 miljarder till reformer.

• Skatten sänks för pensionärer med 2,2 miljarder.

Målet är att ”stänga skattegapet mellan arbetande och pensionärer”, skriver partiledaren Ebba Busch Thor och ekonomiskpolitiske talespersonen Jakob Forssmed på DN Debatt.

Tryck på regeringen

KD-satsningen räcker till att ta bort skatteskillnaden för pensionsinkomster upp till 14 000 kronor från och med 2017.

KD-förslaget kan sätta viss press på regeringen som har lovat en motsvarande reform under mandatperioden, men fortfarande inte inte lagt något sådant förslag, och heller inte i budgeten för 2017.

Höjt bostadstillägg

• Bostadstillägget höjs med 500 kronor för ensamstående och 300 kronor för personer som är sammanboende. Reformen kostar 1,3 miljarder.
• Den särskilda löneskatten som alliansregeringen tog bort men som nuvarande regering delvis återinförde tas bort på nytt. Kostnad: 1,5 miljarder.
• Ett fördubblat jobbskatteavdrag redan från 64 års ålder införs – precis som Moderaterna har föreslagit sedan tidigare. Kostnad: 0,3 miljarder.

Äldreboendegaranti

Kristdemokraterna upprepar också sitt förslag från Almedalen 2014 om att landets kommuner ska vara skyldiga att erbjuda den som har fått rätt till hemtjänst och fyllt 85 år en plats i äldreboende för den som har fyllt 85 år utan biståndsbedömning.

– Vi gör också satsningar på vården och omsorg som främst kommer äldre till del, så som vårdserviceteam för att skapa utrymme för mer tid för patienterna, samt satsningar på socialt innehåll och bättre mat i äldreomsorgen, skriver

Tradition

Nyligen presenterade Liberalerna sin skuggbudget som också den innehöll satsningar på seniorerna, bland annat i form av höjt bostadstillägg.

Kristdemokraterna väljer att profilera en central del av sin skuggbudget mot de äldre väljarna. Det äldre är traditionellt en viktig målgrupp för partiet och i riksdagsval en mycket viktig del av partiets väljare.

Jan Arleij
jan.arleij@senioren.se

 

Jan Arleij
Publicerad 2016-09-30
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas