Nyheter

Sparkrav på hemtjänst väcker oro

Publicerad 2011-09-13

Det är Lars Orvesten, ordförande i SPF Guldstaden som försöker kasta ljus på den pressade arbetssituationen för hemtjänstpersonalen. Samtidigt som den är uppenbar för alla går Berit Silverlind, chef för äldreomsorgen i Skellefteå, ut och talar om att tio miljoner ska sparas.

Detta har fått SPF att gå i taket, som kräver att få sitta ner med ansvariga för att diskutera läget.

– En grupp ur SPF Guldstadens pensionärsförening är villig att möta ansvariga i kommunens hemtjänst för en diskussion om äldreomsorgens framtid. Vi är övertygade om att övriga pensionärsgrupper i Skellefteå ansluter sig till denna önskan, skriver Lars Orvesten.

Måste planera för framtiden
Äldreomsorgen i Skellefteå måste tas under en seriös omprövning och verksamheten planeras på mycket lång sikt, framhåller Lars Orvesten.

– Gruppen äldre är kraftigt stigande varför också boendeformerna måste diskuteras snarast och ingående. Oroande är också att hjälpbehövande ska tvingas möta så många olika personer varje dag.

Behoven ökar kraftigt
Gunilla Åström (S) är socialnämndens ordförande. Hon bekräftar i ett svar i Norran att framtiden kommer att ställa stora krav. Fram till 2020 kommer antalet personer över 65 år att öka med 1 970 personer.

– Vi vet att behovet av hemtjänst därmed ökar, konstaterar Gunilla Åström men säger inget om den planerade miljonbesparing som SPF oroas över.

Hänvisar till KPR

Gunilla Åström välkomnar SPF att lyssna till kommunfullmäktiges debatt.

– När det gäller frågan om olika boendeformer hälsar jag SPF med flera välkomna att lyssna på kommunfullmäktige den 20 september då socialnämndens tioåriga boendeplan och parboende på särskilt boende ska behandlas.

– Lyft också äldreomsorgens framtid för diskussion på Kommunala pensionärsrådet, säger Gunilla Åström.

Jan Arleij
jan.arleij@veteranen.se

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas