Nyheter

SPF-förening redo starta hjärtan som stannat

Genom att skaffa en så kallad hjärtstartare – en batteridriven apparat som enkelt kan ge den drabbade livräddande elchocker – kan SPF Söderhamn rädda liv om olyckan skulle vara framme. Vi kanske är den första föreningen i Sverige som har en egen hjärtstartare, säger medlemmen Kjell Wiksten.

Publicerad 2012-01-29

– På vår senaste månadsträff frågade jag om det var några av de cirka 120 mötesdeltagarna som var intresserade av att lära sig HLR, alltså hjärt- och lungräddning. 32 personer anmälde sig direkt! säger Kjell Wiksten.

– Vi kommer att lägga in information om kursen på vår hemsida, och nu förväntar vi oss ännu flera anmälningar.

Köpt egen startare

Tolv personer kan vara med vid varje kurstillfälle. Man kommer att träna på dockor och även demonstrera Hjärtstartaren.

Det är genom ett bidrag från en stiftelse i Söderhamn som SPF-föreningen har kunnat införskaffa en egen Hjärtstartare.

Meningen är att den nu ska finnas med på föreningens bussresor, utflykter, månadsträffar och andra sammankomster där många medlemmar befinner sig. Två före detta sjuksköterskor samt reseledaren är de som hittills lärt sig att hantera utrustningen.

Så många som möjligt

Vårens utbildningar kommer att hållas av personer från lokala Hjärt-lungföreningen i Söderhamn.

– Vi tycker att det är viktigt att så många som möjligt får lära sig HLR för att snabbt kunna ingripa om någon skulle drabbas av ett hjärtstopp, säger Kjell Wiksten.

Jan Arleij
jan.arleij@veteranen.se

Hjärtstartare

En liten stund efter att ett hjärta slutat att slå finns det oftast kvar en viss elektrisk aktivitet i hjärtat. Utan hjärt-lungräddning, HLR, försvinner denna inom några minuter, men genom att göra hjärt-lungräddning så förlänger man tiden.

Så länge den elektriska aktiviteten finns kvar kan man ge elektriska chocker genom hjärtmuskeln. Sker detta inom de första minuterna efter att hjärtstoppet inträffat lär överlevnadschansen vara upp till 70 procent.

En hjärtstartare sägs vara säker och tillförlitlig. Defibrillatorn utför själv en snabb men avancerad analys av hjärtrytmen, och avgör sedan om elchock är lämpligt eller inte.

Hjärtstartarna bedöms vara tåliga och robusta, och enkla att använda. De ger röstinstruktioner under hela räddningsförloppet.

Elchockerna ges genom klisterelektroder som fästs på den drabbades bröstkorg.

Dölj faktaruta

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas