SPF Seniorerna bevakar vårdens digitalisering
Nyheter | Vård
Peter Sikström, foto: Jan Arlleij

SPF Seniorerna bevakar vårdens digitalisering

På tisdagseftermiddagen klev SPF Seniorernas generalsekreterare Peter Sikström upp på podiet för att debattera e-hälsans utveckling och seniorernas möjligheter.

Jan Arleij
Publicerad 2016-07-05

Arrangerande e-hälsomyndigheten vill veta svaren på ett par centrala frågor inför regeringens vision om att Sverige ska bli världsbäst på e-hälsa.

Hur ska det gå till att få rätt ledarskap och samverkan? Olika aktörer måste samarbeta på den fortsätta resan framåt, konstaterar myndigheten i sin inbjudan till Almedals-seminariet.

Äldres syn

Peter Sikström försökte positionerna seniorernas intresse i den utveckling av vården och omsorgen som pågår och som väntas accelerera kraftigt.

– Ta gärna mer initiativ i kommunikationen gentemot seniorerna, sa Peter Sikström och vände sig till e-hälsomyndighetens företrädare.

Panelen

•    Mårten Jansson, NSPH (Nationell Samverkan för Psykisk Hälsa)
•    Anna-Greta Brodin, projektledare, Myndigheten för delaktighet
•    Peter Sikström, generalsekreterare, SPF Seniorerna
•    Joanna Olsson, Ung diabetes
•    Torsten Håkansta, generaldirektör för eHälsomyndigheten

Dölj faktaruta

– Tänk också på hur olika det kan se ut i gruppen seniorer. Några är dåligt rustade medan andra av våra medlemmar hör till dem som har själva har varit med att utveckla digitala metoder och IT.

Anpassa budskapet

Torsten Håkansta, eHälsomyndighetens generaldirektör, lovade att man försöker och kommer att ytterligare försöka säkra att alla grupper nås och omfattas av e-hälsan.

Målgruppsanpassa då och var tydliga, uppmanade Peter Sikström.

– Då kan vi bättre förstå vad myndigheten gör och fördelarna med det. För fördelarna är jättestora och många, det brukar jag ofta framhålla. Elektroniskt expertstöd är ett exempel på rent av livsviktiga insatser som e-hälsan innebär, sa Peter Sikström.

Jan Arleij
jan.arleij@senioren.se

Viktigaste sjukvårdsfrågan

När Dagens Medicin bad makthavare peka ut den viktigaste sjukvårdsfrågan i Almedalen 2016 pekade så gott som alla på digitaliseringen av vården.

Heidi Stensmyren, ordförande för Läkarförbundet: Årets snackis har varit digitaliseringsfrågorna. Det har varit mer verkstad i år än tidigare. Vi har pratat om konkreta digitala lösningar och interaktiva digitala system. Det är många som har berättat konkret om vad de håller på med i landstingen och som har visat upp sina lösningar.

Barbro Westerholm (L), ledamot i riksdagens socialutskott lägger i sitt svar till ytterligare ett par dimensioner: Etikfrågan när det gäller prioriteringar i sjukvården. Och såklart även diskussionen om digitaliseringen av samhället och sjukvården. Det jag har saknat är mer samtal om vården för årsrika personer.

Dölj faktaruta
Jan Arleij
Publicerad 2016-07-05
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas