Nyheter

SPF: Sverige har råd ta bort pensionärsskatten

Sverige kan mycket väl ta bort pensionärsskatten. Det menar SPFs ordförande Christina Rogestam i en debattartikel som publicerades nu på morgonen.

Publicerad 2014-09-08

– Sverige har Europas förmodligen starkaste ekonomi. Att avskaffa skillnaden i beskattning på lön och pension beräknas kosta ungefär åtta miljarder kronor. Sätt det i relation till det offentligas samlade skatteintäkter på cirka 1 650 miljarder kronor.

Rogestam pekar också på pensionärernas nettoinkomst i år har sjunkit med i snitt 100 kronor per månad, enligt siffror som SCB tagit fram.

Dessutom innebär 2015 års pensionsnivåer att en snittpensionär med 14 000 kr i månadsinkomst får en ökning med 100 kronor i månaden, samtidigt som lönerna väntas stiga med tre procent.

SPF kräver att skatteklyftan mellan pensionärer och löntagare avskaffas.

– Att hänvisa till behovet av stabila statsfinanser när Sverige har Europas kanske starkaste ekonomi håller inte, skriver Christina Rogestam, som också är kritisk till partiernas hållning gentemot den stora äldre väljarkåren.

– 26 procent av väljarkåren i Sverige är 65 år och äldre. Dessvärre återspeglas inte detta faktum vare sig i andelen äldre på valbar plats på partiernas listor eller i de satsningar som hittills presenterats från de politiska partierna.

Jan Arleij
jan.arleij@veteranen.se

Hela artikeln

Här kan du läsa debattartikeln i GT.

Dölj faktaruta

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas