Nyheter

Sprickan djupnar inom regeringen

Publicerad 2011-08-22

Frågan om pensionärernas skatter fortsätter att envist hänga sig kvar i eller nära den inrikespolitiska debattens centrum.

Det beror på att regeringens politik att skapa klyftan och för varje genomfört jobbskatteavdrag också vidga den väcker ont blod såväl inom Alliansen som hos varje parti i oppositionen.

Minoritetsregeringen Reinfeldt har nu att hantera inte bara ett massivt stöd för sänkt skatt för pensionärer i riksdagen utan även en allt tydligare intern spänning med KD-ledaren Göran Hägglund.

Socialminister Göran Hägglund har satsat mycket politisk prestige på att få gehör för en sådan linje.

Han vill förverkliga vallöftet att sänka med 2,3 miljarder.

”Om det finns ett utrymme för några reformer är det mer angeläget att satsa på pensionärerna som fått stå tillbaka och till och med fått sänkta pensioner. Det är synnerligen viktigt och det prioriterar vi långt före en sänkt krogmoms. Det här kommer vi att driva hårt och tydligt i de kommande budgetförhandlingarna.” sa Göran Hägglund till Svenska Dagbladet i söndags.

Men på detta öra vill Reinfeldt inte lyssna. Till Dagens Nyheter i söndags sa Reinfeldt om momssänkningen på restauranger att ”Även för pensionärer är det välkommet att göra det som är jobbinriktat, inte minst mot yngre. Jobben är nyckeln också till att pensionssystemet fungerar.”

Statsministern pekar på att regeringen redan har sänkt skatten för pensionärer.

”Vi sänkte skatten nu vid årsskiftet och vi har gjort det i flera steg. Men vi har nu ett Sverige som ser ut att få växande tillväxt och därmed stigande pensioner.”

Den 20 september lägger finansminister Anders Borg (M) fram regeringens budget för 2012.

Återstår då att se hur statsminister Fredrik Reinfeldt hanterar den inre opposition inom regeringen som finns mot att inte gå fram med en skattesänkning för landets pensionärer.

Moderaterna har redan avstått från att gå fram med sin verkliga hjärtefråga – det femte jobbskatteavdraget. Kanske kan prestigelöshet och taktisk fingertoppskänsla än en gång leda till ett fotbyte.

Kanske blir Folkpartiets inställning tungan på vågen.

Jan Arleij
jan.arleij@veteranen.se

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas