Nyheter

Starka reaktioner mot regeringen

Publicerad 2011-09-06

Besvikelsen bland landets pensionärer är stor dagen efter statsminister Fredrik Reinfeldts (M) och socialminister Göran Hägglunds (KD) besked att inte sänka skatten för pensionärer.

Regeringen kan förvänta sig ett ökande tryck från pensionärsorganisationerna att också göra något åt pensionssystemet.

– Utlösningen av ”bromsen” två år på rad och hotet om att fallande börskurser kan ge en ny utlösning 2013, aktualiserar vårt andra stora krav vid sidan av ”Lika Skatt” nämligen ”Bort med Bromsen”, säger Karl Erik Olsson i ett pressmeddelande.

Skatteklyftan kvar
PROs ordförande Curt Persson drar slutsatsen att regeringen inte har för avsikt att utjämna skatteklyftan mellan pensionärer och löntagare.

– Reinfeldt påpekade på presskonferensen man inte har lovat att rätta till skatteorättvisan. Att ”en skillnad i inkomstbeskattning för pensionärer och löntagare inte har ett egenvärde” innebär just bara vad det står, inte att skatteskillnaden ska bort.

Sabotage mot systemet
Sam Sandberg, ordförande i SKPF (Svenska kommunalpensionärers riksförbund) säger att KD bör kavla upp ärmarna lite till:

– Om Kristdemokraterna menar allvar med sin kamp för skattesänkning för ålderspensionärerna, så är det bara att gå till riksdagen med förslaget. Då finns en majoritet för att genomföra skattesänkningen.

Regeringen har i tre steg under 2009-2011 sänkt pensionärernas skatter med 12,8 miljarder.

– Fortfarande gäller den sänkta skatten för pensionärerna endast pensionärer fyllda 65 år eller äldre. Denna begränsning av skattesänkningen omöjliggör en pensionering före 65 års ålder. Därmed saboterar regeringen en av grundtankarna bakom pensionssystemet – att den enskilde själv ska kunna få välja när denne vill gå i pension.

– För de, som av olika anledningar går i pension innan 65 års ålder väntar en straffbeskattning på pensionsinkomsterna. Därtill är dessa inkomster oftast mindre än vad en senare pensionering skulle ha gett.

Upprördheten bland SPF-medlemmar och läsare som kommenterar på Veteranens hemsida är också tydlig.

Satsat och förlorat
Men det är inte bara pensionärerna som är besvikna.

Kristdemokrater riktar förnyad kritik mot partiledaren Göran Hägglunds förmåga att förhandla effektivt med Fredrik Reinfeldt och de övriga partiledarna i regeringen.

Hägglund har satsat mycket hårt på en framgång i frågan om pensionärsskatten, men förlorat.

Under Hägglunds tid i regeringen har löntagarna fått 77 miljarder i jobbskatteavdrag, utöver reallönehöjningar. Pensionärerna har alltså fått sammanlagt 13 miljarder, men också fått se pensionssystemet med bromsen sänka pensionerna 2010 och 2011 med sju procent.

Trötthet inom KD
Det finns idag en stor trötthet inom partiet.

Den före detta riksdagsledamoten Eva Johnsson, från Kronoberg är en av dem som tidigare öppet kritiserat Hägglunds ledarskap.

– Han är den som har lett förhandlingarna från vår sida så det är svårt att bortse från hans ansvar, säger Eva Johnsson till Ekot.

Jan Arleij
jan.arleij@veteranen.se

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas