Starka vittnesmål ökar trycket inför valet
Står bakom uppropet, Laura Björnström och Akil Awad.
Nyheter | Sjukvård

Starka vittnesmål ökar trycket inför valet

Hundratals vittnesmål om vårdens tillkortakommanden är isande läsning om hur verkligheten slår mot sjuka. Nu finns berättelserna samlade i en ny bok.

Jan Arleij
Publicerad 2022-04-11

Boken ”Vittnesmål” innehåller 442 anonyma vittnesmål som sammantaget kan bli ett tungt inlägg i valdebatten.

Boken överlämnades i torsdags (7/4) av företrädare för Sjukvårdsuppropet till ledande regionpolitiker utanför Landstingshuset på Kungsholmen.

Bokförlaget har också skickat boken till de olika partierna i riksdagen och partiledarna.

Akil Awad och Laura Björnström.

– Syftet är att visa vad personalbristen leder till. Tyvärr är det här är bara toppen av ett isberg, säger  läkarna Akil Awad och Laura Björnström, två av grundarna till Sjukvårdsuppropet, till Senioren strax innan överlämnandet.

Boken som innehåller personalens beskrivningar av havererade vårdsituationer kan ses som en enda stor avvikelserapport för sjukvården i Region Stockholm.

Citat ur boken

”Det handlar aldrig om vem som behöver oss, utan vem av patienterna som mest troligt kan överleva utan oss.” Vittnesmål #253

”En patient lämnades utan tillsyn under natten. Det var en mycket hög belastning på akuten. På morgonen hittades personen livlös och kall på sin brits.” Vittnesmål #19

”Hade vi haft lägre tryck på vårdplatserna hade denna människa fått somna in på ett värdigt sätt.” Vittnesmål #187

Dölj faktaruta

– Det här är inte bara enskilda händelser utan ska ses som uttryck för ett systemfel. Det är politikens felprioriteringar som gör att patienter far illa, sa Laura Björnström till politikerna som kommit för att ta emot boken.

Strukturerna

Kritikens udd riktar sig inte mot särskilda partier utan mot sjukvårdens strukturer, betonade de båda läkarna.

– Oavsett hur det går i valet i höst kommer det att fortsätta så här om det inte görs stora förändringar, sa Akil Awad. Vi måste få satsningar på vårdcentralerna och akutsjukhusen i första hand.

”Väldigt oroliga”

– Vi hoppas verkligen att ni läser det här, för vi är på riktigt väldigt oroliga för vad som händer inom vården, sa Laura Björnström.

Flera tunga regionpolitiker tog emot var sitt exemplar på trappan i den kyliga snålblåsten.

Tobias Nässén på väg till bokbordet.

Bland dem Moderaternas Tobias Nässén, vård- och valfrihetsregionråd i Region Stockholm, oppositionsregionrådet Aida Hadzialic (S) och Désirée Pethrus (KD) som är vårdutvecklingsregionråd.

– Det boken innehåller om äldrevården är av särskilt intresse förstås. Vi föreslår fler vårdplatser i vårt sjukvårdspolitiska program. Äldre ska inte behöva in till akutsjukhusen i onödan, säger Désirée Pethrus.

KD-politikerna Désirée Pethrus och Carl-Johan Schiller omgärdar läkarna Laura Björnström och Akil Awad.

– Vi försöker hitta nya sätt att jobba i kölvattnet av pandemin, särskilt med att förbättra läkarinsatserna på särskilda boenden, säger Désirée Pethrus. Äldre ska inte hamna mellan stolarna utan vården måste bli mer sömlös.

Hon tror inte att problemen handlar om brist på resurser i första hand, utan mer om hur insatserna sätts in.

Sjukvårdsuppropet hoppas nu att boken ska bidra till att sjukvårdsfrågan, som väljarna ofta rankar som den viktigaste, ska ta en central plats det kommande halvåret fram till valet den 11 september.

– Vi hoppas också att uppropet kan bidra med att sprida kunskap om hur vården styrs och vem som fattar besluten, säger Akil Awad.

Tusentals i protest

Stockholms sjukvårdsupprop startades i november 2019 i protest mot nedskärningar och varsel på akutsjukhusen i Stockholm. Tusentals sjukvårdskollegor anslöt.

I boken ”Vittnesmål” av Stockholms sjukvårdsupprop har initiativtagarna nu samlat 442 anonyma berättelser från personalen inom Stockholms sjukvård.

Boken skildrar en uppgivenhet bland vårdpersonalen i Region Stockholm. Men den vill även visa på en gemensam beslutsamhet att förhindra att fler människoliv riskeras.

Stockholms sjukvårdsupprop är en partipolitiskt och fackligt obunden grupp. Dess Facebooksida med vittnesmålen har tusentals följare.

Dölj faktaruta
Jan Arleij
Publicerad 2022-04-11

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas