Nyheter | Omsorg

Stockholm satsar på egen tillsyn

Missförhållandena inom äldrevården är så omfattande och akuta att Stockholmspolitikerna nu väljer att bygga upp en egen tillsyn. Tid finns inte att invänta en statlig reform utan man väljer att gå före genom att bilda en ”trygghetsinspektion”.

Publicerad 2012-02-09

Allt fler röster höjs för att Sverige snabbt måste inrätta en oberoende myndighet som kan fokusera på äldreomsorgens aktörer och vårdens kvalitet.

Förra veckans riksdagsdebatt om riskkapitalisternas roll i äldrevården visade att stödet är stort från flera partier för idén som tidigare lanserats av äldreminister Maria Larsson (KD).

Nu tar Stockholms stad ett eget steg på samma väg. Staden inrättar en egen central- trygghets- och kvalitetsinspektion för äldreomsorgen. Kommunerna har ingen anledning att vänta på staten, menar Stockholms stads finansborgarråd Sten Nordin (M) och äldreborgarrådet Joakim Larsson (M).

Hoppas bli förebild
– Vi inrättar nu en ny central kvalitets- och trygghetsinspektion som ska ta ett helhetsgrepp om inspektioner, tillsyn och uppföljning av kvaliteten inom äldreomsorgen i Stockholms stad. Förberedelserna för enheten är nu i sitt slutskede och under våren tillsätts flera tjänster inom staden som ska arbeta med att säkra äldreomsorgen, skriver Nordin och Larsson på DN debatt.
– Vi hoppas nu att fler kommuner följer Stockholms stads exempel i väntan på regeringens beslut om en nationell tillsynsmyndighet.

Oanmälda inspektioner
Så här skissar Stockholmspolitikerna på hur den färdiga enheten ska fungera:

  • – Den ska bestå av personer med medicinsk kompetens. Läkare, geriatriker, sjuksköterskor och demensexperter ska finnas tillgängliga för att vara med vid inspektionerna.
  • – Den nya enheten ska ta emot anonyma klagomål. Det ska vara tryggt och enkelt för medarbetarna och de äldre och deras anhöriga att lämna klagomål och de som klagar ska veta att ärendet följs upp omgående.
  • – Inspektionerna ska ske såväl anmälda som oanmälda, och de ska genomföras på både kommunala och privata enheter.

 

Tid och pengar
Någon tidsplan för när enheten ska vara färdig att börja arbeta anger inte Sten Nordin och Joakim Larsson. Inte heller hur stora medel som enheten får till sitt förfogande.

Jan Arleij
jan.arleij@veteranen.se

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas