Stor majoritet: Allmänna pensionen räcker inte till
Foto: Getty Images
Nyheter | Besked

Stor majoritet: Allmänna pensionen räcker inte till

Sju av tio klarar sig inte på den allmänna pensionen. Det visar en medlemsundersökning från SPF Seniorerna och SKPF Pensionärerna.

Jan Arleij
Publicerad 2024-09-03

Anledningen är att den allmänna pensionen succesivt har försvagats. För många handlar det om att den bara kommer upp i cirka 50 procent av slutlönen, för yngre seniorer har en historisk bottennotering nåtts med bara i genomsnitt 44 procent av slutlönen.

När SPF Seniorerna och SKPF Pensionärerna frågade sina medlemmar om de kan klara sig enbart på den allmänna pensionen gav sju seniorer av tio klart besked: ”Nej, det går inte.”

En genomsnittlig allmän pension ligger idag på 13 285 kronor efter skatt. Samtidigt stannar Konsumentverkets hushållsbudget för ett hushåll med en person på 15 990 kronor.

– Det här bekräftar tyvärr det vi länge har sagt att det inte lönar sig att arbeta ihop sin pension. Det blir faktiskt tvärtemot hur det var tänkt, säger SPF Seniorernas förbundsordförande Eva Eriksson i en kommentar.

60 procent

Tanken var att pensionssystemet skulle leverera drygt 60 procent av slutlönen.

– Allmän pension var ju grundbulten som alla skulle kunna förlita sig på, men den sviker medan tjänstepensionen har blivit en absolut nödvändighet och inte en guldkant.

Det är färska siffror från Folksam som visar att den allmänna pensionen i genomsnitt inte räcker till mer än 44 procent av slutlönen för yngre seniorer.

Enligt Folksam har också den totala pensionen (allmän pension plus tjänstepension och privat pension) sjunkit från 86 till 70 procent av lönen under åren 2003-2021.

Därmed kan den som slitit ett halvt sekel ändå inte få ihop tillräckligt mycket i allmän pension för att klara sig, konstaterar SPF Seniorerna och SKPF Pensionärerna.

Över 5 000 svar

Totalt har över 5 000 medlemmar i SPF Seniorerna och SKPF Pensionärerna svarat på frågor i undersökningen.

På frågan ”Klarar du dig/skulle du klara dig på den allmänna pensionen från Pensionsmyndigheten idag?” svarade 16 procent personer ja medan 70 procent svarade nej. 14 procent angav ”vet ej”.

SPF Seniorernas pensionsexpert Anna Eriksson har gjort en uppdelning av svaren på män och kvinnor respektive hur många år man har haft i arbetslivet.

Oavsett kön

Det visar sig att bland kvinnorna svarade endast 12 procent ja och så många som 74 procent nej. Bland männen blev det en fördelning som tycks spegla en något bättre situation – 25 procent ja och 62 procent nej.

– Kvinnor har i genomsnitt lägre pensioner än män, så det är därför inte förvånande att andelen som inte klarar sig på enbart allmän pension är högre bland kvinnorna, kommenterar Anna Eriksson.

– Men det är slående att det oavsett kön är en klar majoritet som inte överlever ekonomiskt på den pensionsdel som skulle vara den stora trygga biten.

Räcker ändå inte

Så här ser skiljer sig svaren åt beroende på hur många arbetade år man har bakom sig.

Kortare än 30 år

9 procent ja – 80 procent nej

30-40 år

14 procent ja – 72 procent nej

41-50 år

17 procent ja –70 procent nej

Längre än 51 år

19 procent ja – 66 procent nej

Trenden tycks alltså vara att med ett längre arbetsliv klarar man sig något bättre. Men fortfarande anger en mycket stor majoritet att den allmänna pensionen inte räcker till på långa vägar.

Anna Eriksson.

– De med kortare arbetsliv har i regel en svagare pension vilket återges i svaren från medlemmarna. Ju färre år i arbetslivet desto större andel som inte klarar sig på den allmänna pensionen, konstaterar Anna Eriksson.

– Men det är anmärkningsvärt att även de som arbetat minst 40 eller 50 år i nästan lika stor grad säger att man inte kan försörja sig på bara allmän pension.

Tydlig signal

Det lönar sig inte att arbeta för pensionen vilket leder till allvarliga legitimitetsproblem för politik och pensionssystem, menar Anna Eriksson.

– Detta är också en tydlig signal till den utredning som nu tittar på pensionsavgiftens nivå att den allmänna pensionen måste förstärkas.

Långa arbetsliv

Så här långa arbetsliv har de medlemmar i SPF Seniorerna och SKPF Pensionärerna som har deltagit i undersökningen bakom sig.

Kortare än 30 år

4 procent

30-40 år

25 procent

41-50 år

58 procent

Längre än 51 år

13 procent

Dölj faktaruta

Därför räcker inte pensionen

En jämförelse av en genomsnittlig allmän pension i juni 2024 med en hushållsbudget enligt Konsumentverkets mall visar att pensionen inte räcker: 16 000 kronor i hushållskostnader och hyra för ett ensamhushåll och 13 300 i allmän pension efter skatt.

Genomsnittlig allmän pension

Samtliga

Före skatt: 15 476 kronor

Efter skatt: 13 285

Kvinnor

Före skatt: 14 429

Efter skatt: 12 435

Män

Före skatt: 16 635

Efter skatt: 14 122

Källa: Pensionsmyndigheten

Dölj faktaruta

Jan Arleij
Publicerad 2024-09-03

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas