Stordator – Då behövs seniorerna
Jobba | Nyheter | Eftertraktade
Foto: Phovoir / Colourbox

Stordator – Då behövs seniorerna

Behovet av kompetens inom stordator och programmering i Cobol och PL1 är fortfarande stort. Men de som kan det har gått i pension.

Frida Andersson Johansson
Publicerad 2016-03-15

Inga nya bolag skulle satsa på stordatordrift, men gamla system lever fortfarande kvar inom bland annat militären, bankväsende och i industrier och på företag med några år på nacken. Volvo är ett exempel.
Men eftersom tekniken ”dömts ut” för över 30 år sedan finns det knappt någon utbildning att få inom området. Och de som kan det har gått i pension, skriver Computer Sweden.

– Det finns en väldigt hög efterfrågan på kompetensen. Jag skulle uppskatta att det finns uppdrag för 300-400 personer bara i Stockholm. Problemet är kompetensförsörjningen, säger Patrik Boman, tidigare vd på Cybercom, nu på Dynamant, till tidningen.

Snart 70-åriga Anneli Löfgren är konsult och tar uppdrag som motsvarar en halftidstjänst. Resten av tiden vill hon vara ledig.

– Cobol och PL1 dömdes väl ut för längesedan, men sedan blev väl inte utvecklingen riktigt som man tänkt sig. Men det är så klart roligt att vara eftersökt fast man är en gammal kärring, säger hon till Computer Sweden.

Systemen utgör ofta en väsentlig del i företagets it-struktur och är svår att byta ut på ett smidigt sätt utan att ge stora avbrott i verksamheten. Det betyder att man fortfarande måste utveckla nya funktioner i de gamla programmen, utöver att hålla liv i de funktioner som redan finns. Och stordatorn ser ut att leva kvar länge än.
Bristen på kompetens gör att en pensionär med rätt kunskaper kan få höga konsultarvoden. högre än genomsnittet för it-konsulter.

– Jag vet att jag kan det här, och det brukar vara kul att lösa problem. Det är lite som att lösa sudoku, säger Anneli Löfgren.

 

Frida Andersson Johansson
Publicerad 2016-03-15

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas