Svag ekonomi får fler att jobba vidare
Foto Colourbox
Nyheter | Pensioner

Svag ekonomi får fler att jobba vidare

Majoriteten av de över 55 år planerar att gå i pension före eller vid 65 års ålder. Det visar en ny undersökning som Sifo har gjort på uppdrag av Swedbank.

Jan Arleij
Publicerad 2018-11-12

62 procent av de mellan 55 och 65 år planerar att gå i pension före eller vid 65 års ålder. Andelen minskar dock ju närmare 65-årsdagen man kommer.

Fyra av tio som tänker jobba vidare uppger att det handlar om att klara sig ekonomiskt eller för att kunna unna sig saker som pensionär.

Av dem är det fler kvinnor än män som anger ekonomin som orsak till att de tänker jobba längre.

Orkar inte fysiskt

Men långt ifrån alla orkar jobba vidare, visar undersökningen.

En av fyra uppger att de inte fysiskt orkar jobba efter att de fyllt 65 år. Nästan lika många orkar inte mentalt och tycker att tempot är för högt.

– Att arbeta längre innebär högre pensioner. Och för att klara och orka det behövs en modern arbetsmarknad där det finns möjlighet till vidareutbildning under hela arbetslivet, så fler kan jobba längre, säger Arturo Arques, privatekonom för Swedbank och sparbankerna.

Modern arbetsmarknad

Men andelen som planerar att jobba efter 65 år ökar alltså ju närmare pensionsåldern man kommer, enligt undersökningen.

– Många vill jobba kvar för att det är roligt, det är viktigt att vara i ett sammanhang där man känner sig behövd, säger Arturo Arques.

Arbetsgivarna positiva

Drygt fyra av tio som medverkade i undersökningen uppger att de upplever att arbetsgivaren är positiv till att man jobbar längre än till 65 år. Av de som är 65 år uppger nästan sju av tio att arbetsgivaren är positiv till det.

– Det är positivt att så många som är 65 år upplever att arbetsgivaren tycker att det är bra att man jobbar kvar några år till. Ett steg mot att fler ska få en pension som motsvarar deras förväntningar är arbetsgivare som försöker göra det möjligt att jobba några år extra, för de som vill det, säger Arturo Arques.

Arturo Arques, privatekonom.

 

Jan Arleij
Publicerad 2018-11-12

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas