”Sverige ligger i botten när det gäller synen på äldre”
Nyheter

”Sverige ligger i botten när det gäller synen på äldre”

Hur är synen på de äldre i Sverige? Dagens Nyheter har pratat med två forskare om det. "Det är märkligt att vi har någon sorts ungdomskultur i Sverige", säger Ingmar Skoog.

Jan Hagberg
Publicerad 2020-10-06

Dagens Nyheter har en artikelserie om hur det är att vara senior i Sverige i dag och som bland annat handlar om att det kanske är dags att ompröva synen på de äldre eftersom människor lever längre och blir piggare med stigande ålder.

Ingmar Skoog, föreståndare för Age Cap, Centrum för åldrande, och professor i psykiatri vid Göteborgs universitet samt bloggare på Senioren, menar att trots bättre hälsa har sättet man ser på personer som nått en viss ålder inte hängt med.

–  Sverige ligger i botten när det gäller synen på äldre och samhället är dåligt på att tillvarata äldres kapacitet. Det finns mycket fördomar, säger han.

Brister i kommunikationen

Ingmar Skoog tycker också att kommunikation runt äldre i samband med coronapandemin hade kunnat vara bättre eftersom man, enligt honom, dragit alla 70-plussare över en kam.

–  Äldre pekas ut som svaga och sköra och blir uppmanade att vara hemma. Det har låtit som att om man blåser på en äldre så faller personen ihop. Pandemin har gjort att riskerna har överdrivits. Visst finns det äldre som är sköra och dementa, men det är en liten del. Ju äldre man blir desto bättre blir man på att bedöma risker.

Försvinner från mediebevakningen

Däremot vill Ingmar Skoog slå hål på myten att äldre svenskar lider mer av ensamhet än äldre i andra länder eftersom det i Sverige finns så många ensamhushåll. Där menar han att kontakten med barn och barnbarn underskattas.

Den andra forskaren som Dagens Nyheter har pratat med är Maria Edström, docent vid JMG, Göteborgs universitet. Hon menar att människor i samband med pensionen försvinner mer från mediebevakningen.

–  Intervjuer sker vanligtvis utifrån en yrkesroll. Personer som står utanför arbetsmarknaden anses inte ha så mycket att komma med längre, säger Maria Edström.

Jan Hagberg
Publicerad 2020-10-06

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas