Tack för allt, Dagny!
Dagny Carlsson blev 109 år. Foto Ulrika Palmcrantz
Nyheter | dagny carlsson

Tack för allt, Dagny!

Under torsdagen kom den sorgliga nyheten att bloggerskan Dagny Carlsson, 109, gått bort. Hon skulle ha fyllt 110 år i maj, men fick faktiskt fira sin födelsedag ändå, lite i förväg på äldreboendet nyligen.

Ulrika Palmcrantz
Publicerad 2022-03-24

Dagny gjorde sig känd som ”världens äldsta bloggare'”, hon som alltid hade svar på tal och kloka tankar om hur man ska leva livet. Dagny Carlsson var också SPF Seniorernas äldsta medlem och blev utnämnd till Årets Senior 2015.

Ingen kunde låta bli att bli charmad av Dagny, som fick sin ”revansch i livet” med bloggen hon startade som 100-åring. Hon kunde riva ner både skrattsalvor och applåder och ge rappa svar som gjorde att folk stannade upp och faktiskt lyssnade på henne.

Vid Äldreomsorgsdagarna i Älvsjö 2017 skulle Senioren göra en intervju med henne efter att hon hade pratat på scen. Det tog ett bra tag innan vi kunde komma till skott den gången eftersom det var så många i publiken som ville upp på scenen och hälsa på Dagny och ta selfies tillsammans med henne.

”Man ska inte gamla till sig”

Dagny Carlsson blev Årets Senior 2015. I samband med det besökte hon Seniorens redaktion.

”Jag anses så märkvärdig nu så jag kan inte fatta det”, sa Dagny själv. Men faktum är att det långt ifrån var enbart hennes höga ålder som gjorde att hon fick så mycket uppmärksamhet. Hon sa saker som gick rätt in i hjärtat och hon levererade livssanningar på löpande band. Som när hon så ofta fick frågan vad hemligheten att få ett långt och rikt liv var? ”Man ska inte gamla till sig.” ”Man får inte uggla utan kämpa till sista andetaget.”

Ingen lätt start i livet

Hon hade ingen lätt start i livet, Dagny. Från tidig ålder fick hon hjälpa till att försörja familjen eftersom pappan dog tidigt. Dagny som hatade att sy fick jobba på en syfabrik och blev kvar där i 20 år. Första äktenskapet blev inte heller lyckligt, med en man som hade alkoholproblem. Men sen gifte hon sig en andra gång med Harry som var snäll, och med honom blev det många lyckliga år.

Vid 93 års ålder fick Dagny en dator av sin systerson och började skriva lite brev och annat på den. Några år senare fick hon nys om en datorkurs i närheten. När lärarinnan där frågade vad hon ville lära sig, sa hon: ”Jag vill lära mig att blogga”. Det visste inte läraren själv hur man gjorde, så de fick lära sig tillsammans.

Snart var bloggen Bojan född, och fler och fler följare strömmade till. Dagny började få förfrågningar om att vara med på än det ena, än det andra. Det tyckte hon var roligt. ”Jag har pin livat!” , brukade hon säga med ett stort leende.

När hon flyttade till sitt äldreboende beslutade sig Dagny också för att skänka sin fyrarummare i Solna till Cancerfonden.

Tack för allt du gav oss alla, Dagny!

Här hittar du Dagnys populära blogg Bojan

Ulrika Palmcrantz
Publicerad 2022-03-24

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas