Nyheter

Teknik ska ge röst åt demenssjuka

Forskare vid Luleå tekniska universitet försöker ta reda på hur teknik kan användas för att tolka demenssjuka patienter.

Publicerad 2014-09-29

– Personen med demens kan ofta inte berätta vad som är fel, utan det tolkas genom vårdpersonalen, säger Catharina Melander, doktorand som tidigare arbetat som äldrevårdssjuksköterska.

 

Forskarna gör studier på demenssjuka patienter för att ta reda på vilken typ av beteenden som visar sig och hur omvärlden tolkar dem. Man använder sig bland annat av sensorer som mäter stress, sömn och aktivitet och ska analysera röster för att se om man kan upptäcka till exempel ångest via talet.

 

– Forskningen ska leda till bättre bedömningar och uppföljningar genom att vårdpersonalen får en mer heltäckande bild över hur symtom och behov uttrycks. Vi måste göra rätt saker vid rätt tillfälle för att förbättra livskvaliteten för personen med demens, säger Catharina Melander.

 

Forskare vid Institutionen för hälsovetenskap och Institutionen för System- och rymdteknik samarbetar i det världsunika projektet som finansieras med 2,7 miljoner från Vårdstiftelsen.

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas