Underverk när barnen flyttade in på äldreboendet
Foto: TV4
Nyheter | tv-program

Underverk när barnen flyttade in på äldreboendet

Demenssymtom som försvann. Livsglädje som kom tillbaka. Rörlighet som ökade. Det skedde underverk när förskolebarnen flyttade in på äldreboendet. "Det är svårbegripligt om inte samhället tar tillvara på de här resurserna", säger SPF Seniorernas ordförande Eva Eriksson.

Jan Hagberg
Publicerad 2020-10-09
Eva Eriksson.

Hon är som de flesta andra som sett de fyra avsnitten av ”Fyraåringarna på äldreboendet” på TV4 berörd och varm i hjärtat.

– Det är en fantastisk upplevelse att se hur många förändras, hur de får tillbaka livsglädje. Alla växer i sina roller, inte bara de äldre utan även barnen. Det är så fint att se hur de bygger upp relationer med varandra, säger Eva Eriksson.

En av de två experterna i programmet, Ingmar Skoog, som är professor och äldrepsykiater och även medverkar regelbundet i Senioren, håller med Eva Eriksson.

”Plötsligt hade hon någonting att prata om”

– Jag pratade med dottern till en av deltagarna och hon berättade att plötsligt hade hennes mamma någonting att prata om när de ringde varandra. Innan fanns det ingenting att berätta men nu pratar hon bara på och säger de gjort det och det och så vidare. Mycket glädjande, säger Ingmar Skoog.

Det finns många exempel från programmet som berör.

Ingmar Skoog.

Ett är den kvinnliga deltagaren som innan programmet lider av depression och pratar om att hon har funderat på självmord men som efteråt strålar och säger att hon vill leva till hon är 100 år.

Ett annat är den manlige deltagaren som först beskriver tillvaron på äldreboendet som dödens väntrum men som nu strålar av livsglädje och ”är ung i sinnet” igen.

Det var tio fyraåringar som under sex veckors tid förra hösten flyttade in på ett äldreboende i Norrtälje. Programmet skulle ha sänts tidigare men det sköts upp på grund av coronapandemin.

”Hade jag inte gjort testerna själv hade jag inte trott det”

– Förbättringarna för de äldre är sensationellt bra. Det var på en nivå som jag och Anne inte kunnat drömma om. Om jag inte hade gjort testerna själv hade jag inte trott på det, säger Ingmar Skoog.

Anne heter Ekdahl i efternamn och är docent och överläkare inom geriatrik.

De tio äldre på boendet gjorde tester innan barnen flyttade in och efteråt.

– I princip alla blev bättre. Några blev rejält förbättrade i Mini Mental-testet där man testar minnet, räkneförmåga och får rita figurer. Sen gör psykologer lite mer komplicerade tester och där blev de äldre förbättrade på olika sätt. De blev helt enkelt snabbare i tanken under de här veckorna, säger Ingmar Skoog.

När de gäller deltagarna som uppvisade symtom på demens innan men som förbättrades kraftigt förklarar Ingmar Skoog:

– Demenssymtomen försvinner, eller de uppfyller i alla fall inte kriterierna för demens. Det betyder inte att sjukdomen försvinner men att man lyfts upp till en nivå som man kan vara på.

”Barnen drar med de äldre”

Många ökade också sin rörliga förmåga rejält.

– Barnen drar med de äldre på ett sätt som personalen inte kan göra. Det är som mannen som i början lägger sig ned på golvet för att köra bil med barnen. Det är nånting som personalen inte hade kunnat lyckas med. Lite senare i programmet lägger han sig i en sån där säck på golvet som barnen ligger i, säger Ingmar Skoog.

Eva Eriksson tar också upp den mannen och Eva och Ingmar är rörande överens om slutsatser man kan dra av programmet. En är att se hur både barnen och de äldre har växt av att vara med.

– Mitt i allt detta med medmänsklighet och omtanke måste vi ta med dimensionen om att utmana de äldre och hitta meningsfulla saker för dem att göra. Vad vill de göra? Vad kan de göra? Vi måste ha aktiviteter som de boende tycker är meningsfulla, säger Ingmar Skoog.

De äldre har tiden

Eva Eriksson håller med.

– Vi vuxna har satt upp så många gränser. Men den sista tiden i livet är så viktig. Att få uppleva saker, att få göra saker. Vi ser hur glada de blir och hur de stärks, säger Eva Eriksson.

De tycker också att de borde gå att hitta sätt för barn och äldre att umgås mer i vardagen. Till exempel att förskolor besöker äldreboenden regelbundet och att de kan umgås över generationsgränserna. Men att det ska vara frivilligt.

– Tänk vilken billig vård det är och vad värdeskapande det är när de agerar tillsammans, säger Eva Eriksson.

Eller som en av deltagarna i programmet säger:

– Vi kan lära barnen. De behöver oss också. Och vi har tiden att göra det.

Fyraåringarna på äldreboendet finns på TV4 Play och du hittar de fyra avsnitten här.

Jan Hagberg
Publicerad 2020-10-09

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas