V står fast vid vinstförbud
Nyheter | Snackis
Foto: Colourbox

V står fast vid vinstförbud

Vänsterpartiet slår idag fast att det inte tänker slopa kravet på ett vinstförbud i välfärden.

Publicerad 2014-08-26

Valrörelsen är i full gång. Vi kan räkna med nya politiska utspel för varje dag som går. I DN/Ipsos senaste opinionsundersökning får de rödgröna partierna egen majoritet.

Jonas Sjöstedt har ända sedan han tillträdde posten som partiledare för V drivit frågan om ett vinstförbud i välfärden. Enligt en artikel i SvD tonar nu Jonas Sjöstedt ner sitt krav. Nu tillbakavisar Sjöstedt tidningens slutsats. Enligt Aftonbladet på nätet står kravet på ett vinstförbud kvar oavsett om partiet bildar regering med S och MP eller om man stöder en regering som är ledd av S och MP.

En regering ledd av S och MP kan alltså få V:s stöd. Förutsättningen är att partiet får förhandla om budgeten. Bland Socialdemokrater andas man säkert ut nu. Läget är inte lika låst som tidigare. V kräver inte att få sitta med i en regering.

I en regeringsförhandling mellan de tre partierna kommer dock V driva frågan om ett förbud mot vinster i välfärden lika hårt som idag. Hur partiet ska få igenom sina krav vid en budgetförhandling är i dagsläget oklart. Jonas Sjöstedt betonar att de första stegen mot ett vinstförbud tas vid en budgetförhandling redan i höst. Jonas Sjöstedt bedömer förmodligen att förändringsarbetet inte går lika fort om man stöder en S-MP-ledd regering, men är ändå beredd att välja den vägen.

S motsätter sig ett vinstförbud och hänvisar istället till en syftesklausul i vilken det framgår vinstkravet inte sätts framför kvaliteten. MP motsätter sig heller inte vinster i välfärden, men vill att överskottet stannar i välfärden.

Alliansen slog i förra veckan fast att man avgår om de rödgröna blir större, men det är inte självklart att man släpper fram en regering ledd av Stefan Löfven. Sjöstedts uttalande är av allt att döma ett svar på regeringens utspel och Vänsterledaren har nu öppnat för att stödja en regering som leds av S och MP.

Men hur Jonas Sjöstedt ska kunna få gehör för sina krav hos S och MP återstår att se.

Peter Söderlund

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas