Valfilmerna känns i magen
Nyheter | Snackis
Från Socialdemokraternas valfilm om välfärden.

Valfilmerna känns i magen

Nu breds valfläsket ut i tv-reklamen. Först ut var alliansen med en film om en geggig rödgrön tårta och nu visar sossarna på ensamheten i äldreomsorgen.

Publicerad 2014-08-13

Visst väcker det känslor – men på helt olika sätt.

Reklamfolk och filmare brukar tala om magkänsla. Om ett budskap riktigt ska gå fram ska det kännas som en spark i magen på mottagaren.

Årets hittills sedda valfilmer präglas av detta.

Först ut i tv-rutan var alliansen som massakrerar en smaskig jordgubbstårta genom att byta ut överdelen till en kladdig smörgåstårta medan speakerrösten talar om att så här rörigt och slafsigt blir det med de röd-grönas röra. Det kommer kosta mer än det smakar är budskapet.

Magkänsla: kväljningar… Avståndstagande!

I medierna har moderaterna fått kritik. En kombination av pajkastning och vilda västern, sa reklamforskaren Björn Ericstam till Aftonbladet. Per Nilsson, kommunikationschef för Moderaterna menar att den visar alternativen för valet, med glimten i ögat.

 

Sossarnas har gjort tre valfilmer om skolan, jobben och välfärden, som egentligen handlar om äldreomsorgen. Skolfilmen har blivit mest uppmärksammad.

Den senaste handlar om äldreomsorgen. En man som besöker sin åldrade mor på hemmet; ingen i personalen har tid att prata med honom; mamma sitter ensam ute i solen och når inte ens vattenglaset som någon placerat på bordet framför henne. Bilderna är finstämda och välstädade, Löfvens budskap om ett bättre Sverige för alla är lågmält.

Magkänsla: Igenkänning och sympati. Det där kan vara jag och min mamma / pappa / moster / bror…

Men alla håller inte med.

På sociala medier skriver några som jobbar inom äldreomsorg att de aldrig känt sig så kränkta som med denna film. Carin Jämtin, partisekreterare skriver på Facebook att man vill sätta fokus på en utveckling som oroar.

 

Hittills har medierna främst riktat in sig på att kritisera frånvaron av ”icke-vita” svenskar i sossarnas filmer. Men vilken magkänsla får du av filmerna?

 

Anna Rask

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas