Vanligt att sakna sex
Nyheter | sorg
Foto: Pressmaster / Colourbox

Vanligt att sakna sex

Att äldre fortsätter längta efter ett sexliv när deras partner gått bort är ingenting man pratar om. Det bör ändras på, menar forskare.

Frida Andersson Johansson
Publicerad 2018-01-08

Synen på äldre och fördomar om äldres sexualitet kan bidra till att änkor sällan får tillfälle att tala om saknaden efter närhet, skriver New York Times i en artikel som översatts och publicerats i Dagens Nyheter.

Bland de amerikanska änkorna själva finns ibland rädslor för att man är ”otrogen” eller en ”dålig änka” om man längtar efter sex efter att ens partner gått bort.

Åldersrelaterat

Enligt en enkät som de amerikanska forskarna Alice Radosh och Simkin gjort bland 104 kvinnor minskade viljan att ta upp ämnet sex med en änka  ju äldre personen som blev änka var.

”Medan hälften av deltagarna trodde att de skulle ta upp ämnet med någon som blivit änka mellan 40 och 49, skulle bara 26 procent kunna tänka sig att diskutera ämnet med någon mellan 70 och 79 och bara 14 procent med en vän över 80 år.” skriver New York Times.

Bör prata mer

Änkor bör ta upp förlusten av sexuell intimitet och sorgen de kan känna över den när de talar med terapeuter eller deltar i sorgegrupper, säger Alice Radosch i artikeln. Hon menar att det finns en hälsorisk i att inte ta itu med den här delen av sorgen.

Här kan du läsa artikeln i Dagens Nyheter: Att sörja förlusten av sex när ens partner dör

Frida Andersson Johansson
Publicerad 2018-01-08

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2022 Senioren - När insidan räknas