Banker täpper till för tjuvarna
QR -kod. Foto: Colourbox
Ekonomi & Pension | Brott mot äldre

Banker täpper till för tjuvarna

Alltfler banker inför nu en ny teknik som ska hejda bedrägerierna med bank-id.

Jan Arleij
Publicerad 2019-02-01

Företaget bakom bank-id, Finansiell id-teknik, kom i september med ett nytt steg i inloggningen som ska göra användningen av bank-id säkrare.
Först när man med mobiltelefonens kamera har läst av en så kallad QR-kod (se bilden) på datorskärmen kan man skriva in sin bank-id-kod.
– Det här är ett nytt sätt att möta den utmaning vi sett i form av bedragare som lurar användaren att göra någonting när bedragaren sitter på en helt annan geografisk plats. QR-koden tar bort den möjligheten för bedragaren, säger Malin Wemnell, administrativ chef på Finansiell id-teknik.

Bank-id

Det nya steget innebär att inloggningen med bank-id inte kan göras mot en annan dator än användarens.
Dock är det fortfarande möjligt med bankdosa.
De banker som utfärdar bank-id idag är Danske Bank, Ica-Banken, Handelsbanken, Länsförsäkringar Bank, Nordea, SEB, Skandiabanken, Sparbanken Syd, Swedbank och Ålandsbanken.
– Det pågår ett arbete med implementering hos alla dessa banker, men det sker i olika takt, säger Charlotte Pataky på Finansiell id-teknik till Senioren.

Arbetar aktivt

Swedbank hör till dem som kommit igång. Banken informerar också alla sina kunder om hur man undviker att utsättas för bedrägeri, säger presskontakten Anette Ringius.
– Det sker bland annat genom information och varningstext på inloggningssidor till internetbanken och i bankens mobilapp, via sociala medier, men också genom information i ”vanliga medier” som dagstidningar och tv-nyheter. Utvalda kunder har fått brevutskick.
Flera banker uppger till Senioren att man vidtagit liknande åtgärder, bland dem Nordea.
– Vi arbetar aktivt för att stoppa bedrägerier och ser kontinuerligt över säkerhetsförbättrande åtgärder. Av naturliga skäl kan vi inte gå in på detaljer, säger presschefen Afrodite Kellberg.

Gör så här när det ringer!

1. Logga aldrig in med bank-id eller bankdosa på annans begäran.

2. Om du blir uppringd av någon som vill att du loggar in på din bank eller att du ska uppge dina koder ska du avsluta samtalet. Var oartig – lägg på!

3. Lämna aldrig ut dina koder till någon. Du kan uppmanas att identifiera dig via bankdosan – gör det inte – det kan ge bedragaren tillgång till dina konton.

4. Om en obekant ringer och du blir osäker – lägg på!

5. Om en obekant ringer och påstår sig vara en nära släkting och du blir osäker – lägg på luren och ring tillbaka på ett telefonnummer som du har.

6. Om du är osäker på om det är din bank som ringer – lägg på luren och ring tillbaka på ett nummer du vet går till din bank.

7. Om du blivit utsatt för ett bedrägeri, kontakta din bank omgående och gör därefter en polisanmälan.

8. Om du ändå drabbas – ta hjälp och stöd av människor i din närhet.

Dölj faktaruta

Ny teknik

QR-koden infördes den 11 december i Nordeas internetbank.
Tekniken har funnits sedan den 1 september samtidigt som bedrägerierna mot inte minst äldre har ökat dramatiskt. Varför har ni dröjt med att sätta igång?
– Tekniken med QR-kod är ny och avancerad vilket har gjort att utveckling och tester har krävt tid för att få det att fungera på ett användarvänligt och säkert sätt, säger Afrodite Kellberg.

Flera åtgärder på gång

Även Ica-banken har infört lösningen med QR-kod under december.
– Det är en av våra viktigaste åtgärder mot bedrägerier, säger Emelie Ericson, pressansvarig på Ica-banken. Det pågår också en hel del annat som vi av säkerhetsskäl inte kan gå in på.

Vi vidtar också löpande nya åtgärder i takt med den tekniska utvecklingen.

Så kan du lära dig självförsvar

  • Försök inte lura mig är namnet på en utbildning om hur äldre personer kan skydda sig mot bedrägerier.
  • Utbildningspaketet innehåller handledning, filmer och annat material som ska leda till större medvetenhet och bättre kunskaper om hur man kan skydda sig mot bedrägerier.
  • Med stöd av en tydlig handledning kan utbildningen genomföras som studiecirkel eller användas som en del av ett informationsmöte. Polisen har tagit fram utbildningspaketet i samarbete med SPF Seniorerna, PRO och Brottsofferjouren.
Dölj faktaruta

SEB har börjat införa QR-koden successivt.
– Vi gör det i flera moment. När man betalar, loggar in, öppnar nya konton, och när man ska ansöka om Swish-konto, säger Frank Hojem, presschef på SEB, som betonar att införandet har högsta prioritet.
Tror du att bankerna kommer att kunna bryta ner den här typen av brottslighet?
– Jag är optimistisk men mycket ödmjuk. Vi kommer aldrig att hitta en hundraprocentigt vattentät modell.

Information och möten

Handelsbanken tillämpar QR-kod sedan den 11 december.
– Vi vidtar också löpande nya åtgärder i takt med den tekniska utvecklingen, säger bankens presschef Johan Wallqvist.
Man har per post skickat särskild information om säkerhet till äldre och medverkat vid medlemsmöten hos pensionärsorganisationer för att prata om säkerhet.

Jan Arleij
Publicerad 2019-02-01

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas