Boende

Skapar Sveriges Florida

Publicerad 2009-09-09

Eftermiddagen är sen. Vi sitter högst upp i tornet på Nynäshamns nio våningars nämndhus och hänförs av utsikt över skärgård och horisont mot Gotland och Baltikum.
Kommunalrådet Ilija Batljan ler roat över frågan om dagens intervju innebär slutet på arbetsdagen. Ånej, ett pressmeddelande ska ut, därefter väntar kommunfullmäktige.

En gång flydde han Balkankriget. Varför blev det just Nynäshamn?
– Havet, svarar Ilija Batljan. Jag tycker otroligt mycket om havet och skärgården. Man kan bo så fantastiskt fint här och ändå vara så nära Stockholm.
Om något år blir det ännu närmare, 35 minuter, när motorvägen står klar. En historisk framgång och en fjäder i Ilija Batljans hatt – fler jobb, ökade skatteintäkter och därmed bättre äldreomsorg.
Ska Nynäshamn växa måste det också vara en bra plats för äldre att bo på. Det blir ett viktigt skäl att flytta till Nynäshamn om man vet att det är så.

Otrolig respons
För tre år sedan saluförde Ilija Batljan ett nytt äldrepolitiskt program med att Nynäshamn vill bli ”Sveriges Florida”. Tillgänglighet och folkhälsa var två hörnpelare i en mångmiljonsatsning.
– Vi har fått en otrolig respons med en ökad inflyttning i alla åldrar.
Ilija Batljan ser Rosengårdens särskilda boende som ett flaggskepp. Att få med sig personalen med hjälp av mål, resultat och bonus är en idé som Ilija Batljan har hämtat från det privata näringslivet, och sedan stöpt om. Nynäshamn är först i landet.
– Hög kvalitet ska premieras, och det måste gälla också i offentlig sektor om den ska kunna bli effektivare. Då måste även vi i kommunal verksamhet använda och utveckla de bästa verktygen.

Satsar på trygghetsbostäder
Ilija Batljans nya mål är att göra Nynäshamn till Sveriges bästa seniorkommun. Men då behövs också trygghetsbostäder, eller hur?
Han reser sig och ber mig komma till fönstret med utsikten, pekar mot ett nybyggt hus några hundra meter bort, inte långt från hamnen med gotlandsfärjorna.
– Ser du det gröna huset? Nybyggnation! 77 nya seniorlägenheter med hyresrätt. Det blir 140 seniorbostäder i år, alla i hyresrättsform. I lågkonjunktur kan man bygga billigare.

Text: Jan Arleij
Foto: Örjan Björkdahl

Läs även:
Målet är att bli bästa äldreboendet

Läs även:
Målet är att bli bästa äldreboendet

Ilja Bataljan
Gör: Kommunalråd (S) i Nynäshamn sedan 2005. Har meddelat att han avgår från sin post vid årsskiftet för att satsa på en plats i Stockholms läns Landstingsfullmäktige.
Född: 1967 i Montenegro
Familj: Hustrun Sanja och dottern Mia
Bakgrund: Nationalekonom, doktor i socialt arbete med inriktning på behov och planering av framtidens äldreomsorg.

Nynäshamn

  • Drygt 25 000 invånare
  • Högre andel pensionärer (16,4 procent) än Stockholms län i genomsnitt (14,1)
  • Styrs av S+FP

Rosengården

  • 110 lägenheter, varav 52 i demensboende
  • Snittålder ungefär 90 år
  • Cirka 105 anställda

 

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas