Boende

Tack vare Maritta byggs det för 55+

Publicerad 2009-09-12

Maritta Selin har gjort kometkarriär i SPF. 2002 visste hon inte vad SPF var. I dag är hon inne på sitt fjärde år i förbundsstyrelsen.
Men det är lokalt hon lägger ned det mesta krutet.

Alltmer känd i Sundsvall med omnejd genom sin förmåga att i medierna driva frågor för äldres rättigheter – från värdig omsorg i allmänhet till fungerande bostäder i synnerhet.

När Veteranen i en riksomfattande undersökning 2008 kunde avslöja att Sundsvall, Härnösand och Ånge helt saknade åtgärder för att bygga seniorbostäder alls tog det hus i helsicke i hemma hos familjen Selin.

Hett humör
Stundtals högljudda och hetlevrade Maritta (”jag är vallon”) ringde upp länsbostadsdirektören, fick bekräftat att läget var så illa som beskrivits, och stegade därefter in hos forna arbetsgivaren SVT och dess redaktion för lokala nyheter, Mittnytt.
Det blev fräna inslag och påföljande studiodebatt där gnistor rök mellan Maritta Selin och socialnämndes ordförande.
– Egentligen trivs jag inte framför kameran, jag är van från mina yrkesår att stå bakom. Bilderna i tidningarna på mig känns också alltid väldigt stora.

Vad är det då som driver dig?
– Att ge röst åt utsatta människor som inte vågar berätta i medierna hur de har det för att de är rädda att utmana makthavarna. Jag mötte ofta det här i mitt jobb när förtvivlade anhöriga ville att vi skulle beskriva vad som hände av nedskärningar men som själva inte tordes ställa upp framför kameran.

Vad är man rädd för?

– Repressalier. Det är hemskt för vi har samma problem i hela Sverige idag också. Människor är rädda för att träda fram.
– Det här gör att mörkertalen består och att stora brister hamnar i kunskapsskugga, vilket kan vara väldigt bekvämt för vissa politiker. Här måste SPF och kommunala pensionärsråd jobba hårt för att få fram fakta att lägga på mediernas och makthavarnas bord, säger Maritta Selin.

Saker händer
Trägen tycks vinna. Maritta Selin kan på kort tid tillgodoräkna sig en del av äran för följande framgångar i Sundsvall:
•    Stenskolan i Skönsberg ska byggas om till 17 lägenheter för 55+. Dessutom byggs troligen fem lägenheter med möjlighet att tillgodose särskilda behov. Hyresrätter.
•    Ett nybygge på Alnö, 28 lägenheter för 55+. Upplåtelseform ännu inte bestämd.
•    Planer för seniorbostäder på Norra kajen, nära centrum. Bostadsrätter.

Text och foto: Jan Arleij

Maritta Selin figurerade flitigt i egen blogg på SVTs forum om äldrefrågor. I valrörelsen 2006 skrev hon så här, den 2 augusti: ”Ett tryggt boende som vi valt själva, alltså valfrihet, är för mig bland det viktigaste. Varför då? Jo, när vi själva får välja känner vi oss trygga.”

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas