Ekonomi & juridik

”Åldersdiskriminering av värsta sort”

Publicerad 2008-06-13

– Vissa kreditinstitut har en övre åldersgräns för om man kan betraktas som kreditvärdig eller ej. Att ta åldern i beräkning är i och för sig förklarligt, men inte att inte ta hänsyn till om individen i övrigt är kreditvärdig. Det är åldersdiskriminering, säger Gunnar Degerman, omvärldsanalytiker på SPFs äldrepolitiska enhet.
Diskriminering på den finansiella marknaden är ett stort problem, menar han. Den tycks också glömmas bort i den nya antidiskrimineringslagstiftningen som är på gång, som snävt riktar in sig på arbetslivet, enligt Gunnar Degerman.

Han tycker sig ha märkt att denna åldersdiskriminering gäller i synnerhet när företagen ska bevilja kortare krediter. Märkligt, menar han, eftersom det vid just dessa borde vara enklare för företagen att kolla om kunden kommer att kunna betala tillbaka pengarna. Det andra fallet, med Fredrik Olsson och Handelsbanken, kommenterar Gunnar Degerman så här:
– Det verkar lite märkligt om man rätt upp och ner säger att pensionen är för låg. Kreditbedömningen görs ju utifrån om det är en risk för banken eller inte om man måste kräva tillbaka lånet, till exempel efter ett dödsfall. Om man har fonder eller bostad finns ju ett kapital.

För lång avbetalningstid
Kanske, funderar han, har man bedömt att pensionen är så låg att återbetalningstiden skulle bli alltför lång. I så fall får man kanske som kund böja sig för fakta.
Ylva Yngveson är chef för Institutet för Privatekonomi, som ägs av Swedbank och sparbankerna. Hon håller delvis med Gunnar Degerman.
– Har jag en betalningsförmåga, en säkerhet, ska jag räkna med att kunna få lån som pensionär.
Också hon har fått bilden att det kan vara svårt för pensionärer att klara kreditprövningar. Det handlar dock inte om åldersdiskriminering, menar hon. Vid dessa prövningar tittar man på inkomster och utgifter, inte tillgångar i form av till exempel hus eller aktier. Detta är till skydd för låntagaren. Det normala ska vara att man klarar lånet med den lön eller pension man har, så att man inte behöver gå ifrån huset, förklarar Ylva Yngveson.

Spara på lånet
– Ett alternativ för den som ännu inte kommit upp i den åldern är att kanske tänka på att ha med sig ett tidigare lån, att inte nödvändigtvis se till att betala av det helt om man sedan behöver nya lån.
De fixa åldersgränserna har blivit vanligare i och med att det finns ett nytt sätt att ge snabba lånebesked, förklarar hon. Bedömningar sker maskinellt och inte utifrån individen. Banken eller institutet lägger in vissa värden och får ett entydigt svar, ja eller nej, på direkten.
– Det är viktigt att förstå att det finns olika typer av krediter. De som kan ses som blankokrediter, utan säkerhet, är mycket svårare att få som pensionär. Men vid avbetalningsfall, som jag nyligen såg på tv, äger ju butiken prylen tills den är färdigbetald, så där ligger ingen risk. Då förstår jag inte varför man har åldersgränser.

Text: Maria Wiberg

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas