Ekonomi & juridik

Nobbas banklån efter 75

Publicerad 2008-06-13

I köpcentrat stod försäljare och uppmanade de förbipasserande att söka ett Mastercard kreditkort via Citibank. De lockade med resor:
– Och då hoppar man ju till, säger Fredrik Olsson. Jag har redan ett kort, men frågade vad detta skulle kosta. Inget, sa de. Man skulle bara ansöka, få kortet och använda det tio gånger. Och det räckte med köp för småbelopp.

Fredrik Olsson fyllde i en ansökan, men tiden gick utan svar. Han ringde Citibank, som frågade om han var över 75 år. Då gick det nämligen inte. Fredrik stod på sig, ifrågasatte att han skulle vara mindre kreditvärdig på grund av sin ålder. Så skulle han inte ta det, hävdade banken och gav honom en blomstercheck som plåster på såren.

Fyllde i ansökan
Nästa näsknäpp fick Fredrik på Handelsbanken:
– Jag bor i bostadsrätt. I förhållande till värdet har jag ett litet lån på den. Det lånet går ut nu i år och jag tänkte gå runt till olika kontor för att få bra villkor. På min frus bank, Handelsbanken, fyllde jag i en ansökan.

Fredrik fick fylla i marknadsvärdet på sin bostadsrätt, men saknade frågor om många andra värden och tillgångar. Han drog slutsatsen att det skulle kompletteras vid kreditprövningen. Ännu en gång gick tiden utan att han hörde något från banken. När han denna gång själv återtog kontakten fick han svaret att banken inte kunde bevilja honom ett vanligt lån, möjligtvis ett seniorlån.

– Då blev jag misstänksam, för det låter som högre ränta och avgifter. Ja, så är det nog, svarade de, men min pension var för liten. Jag frågade om de har gjort en kreditprövning, för jag har ju andra tillgångar, aktier och vp-fonder.
Men nej, det var seniorlån som gällde för Fredrik.
– Jag har hört historier av bekanta också. Sammantaget visar det: Jag gick i pension för drygt 20 år sedan, hade chefsbefattning, full ATP och så vidare. Men med statsmakternas sätt att hantera situationen har pensionerna urholkats.

Nej utan prövning
Självklart ska bankerna göra en kreditprövning, konstaterar Fredrik. Det är ju inte sina egna pengar de spelar med utan inlånade. Men att säga nej utan att göra någon kreditprövning är oförskämt, menar han.
– Naturligtvis är det upprörande. Pensionärer behandlas som paria i det här samhället. Man måste ju säga i från, men många blir nog mest ledsna, har inte kraft, mod och ork att spotta ifrån ordentligt.

Andra banker och kredit-institut som har fixa övre åldersgränser:

  • Ica-bankens kundlån ska vara återbetalt senast när man fyller 70 år
  • IKANO-bankens banklån: 18-70 år
  • GE Money banks Flexibla lån: 18-69 år
  • Ellos privatlån: 18-79 år
  • Svea direkts privatlån och bolån: 20-70 år

Text: Maria Wiberg

Fotnot: Fredrik Olsson har ett annat namn i verkligheten men föredrar att uttala sig under pseudonym.

Har du också nekats lån på grund av ålder?
Skriv till webben@veteranen.se

 

Har ni åldersgränser
för att bevilja lån?

Citibank, Bo Sundberg, marknadsdirektör:
– Ja, vi har en övre åldersgräns för våra lån och för våra kort. Skälet är att vi ser en högre risk med äldre kunder. Vi sysslar med lån utan säkerhet och alla våra kort har krediter knutna till sig. Dödsfallsrisken är större för äldre, det är det enda skälet, slår Bo Sundberg fast.
Det handlar om väldigt matematiska beräkningar på generell nivå, förklarar han vidare. Att som försäkringsbolagen göra hälsoprövningar av enskilda kunder är inget Citibank strävar efter, säger han.
Tycker du själv att det är problematiskt med fixa åldersgränser?
– När det gäller lån tror jag att jag själv skulle förstå varför gränsen finns. Däremot skaffar många kort utan att i första hand vilja skaffa kredit. Citi Travel Pass skulle passa utmärkt för många flitiga resenärer 75 år och äldre, säger Bo Sundberg.
Fredrik Olsson, som kontaktade Veteranen, uppfattade ert nej som åldersdiskriminering.
– Men om man tittar på hur banker agerar, så följer väldigt många över hela EU idag samma riskhanteringsregler där man sätter pris på risker. Jag tror att ålderskriterierna är ett ökande inslag vid kreditbedömningar.

Handelsbanken, Ulf Blank, Privatmarknadschef:
På Handelsbanken har man inte någon fix övre åldersgräns för sina lån, åtminstone inte generellt.
– Det finns många olika parametrar som vi väger in när man ska låna pengar. Ålder kan vara en sådan parameter, konstaterar Ulf Blank.
Till kunder som kommit upp lite i åren rekommenderar Handelsbanken sina speciella seniorlån.
Hur resonerade ni i fallet med Fredrik Olsson?
– Hur kontoret för nedanstående kund har resonerat kan jag inte svara på. Det är kundrådgivarens beslut i sin bedömning av kundens förutsättningar.
Handelsbanken arbetar med stark decentralisering, förklarar Ulf Blank vidare. Varje enskilt kontor och varje enskild kundrådgivare arbetar nära kunden och fattar egna beslut. Övergripande resonemang ska dock vara likartade:
– Vi försöker alltid att se över kundens helhet och se möjligheterna.

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas