Ekonomi & juridik

Sagt och inte sagt av statsministern

Publicerad 2010-04-19

– Jag kan sänka skatterna mer för pensionärer än för de som jobbar, av det skälet att det inte finns ett självändamål att det ska vara ett gap mellan löntagare och 75-80-åringar, sa Fredrik Reinfeldt.
Så sent som i förra numret (nr 2 som utkom 3 mars) av Veteranen sa statsministern så här, på frågan om ett minskat gap är prioriterat eller inte: ”Så länge det ekonomiska utrymmet finns är det viktigt att vi fortsätter att sänka skatten – både för dem som jobbar och för pensionärerna.”

Att statsministern har bytt retorik och ändrat kurs är också Dagens Nyheters slutsats. I gårdagens referat från Moderaternas kommunala rikskonferens i Göteborg konstaterar tidningen att ”Så sent som i januari sa han till DN att han ville öka gapet mellan dem som arbetar och de som inte arbetar. Då ingick pensionärer i den gruppen. Nu har Reinfeldt bytt retorik och kallar pensionärerna ”de som har arbetat”.
– Jag lyssnar på pensionärerna och mina allianspartner, förklarade Reinfeldt i DN-artikeln.

Har inte lovat någonting
Ord och retorik är en sak, handling en annan. I Agenda markerade Fredrik Reinfeldt med största tydlighet hur prioriteringslistan ser ut. Formuleringarna blev sådana att handlingsfriheten är maximal – från att sänka pensionärernas skatter mer än löntagarnas till att inte sänka några skatter alls:
– Jag har sagt att ordningen är följande: statens finanser ska vara i balans – ordning och reda. Därefter ska vi ha kvalitetsreformer i kärnan av välfärden, sjukvården ska bli mera jämlik, barn ska lära sig mer i skolan. Sen, därefter, om det finns ett utrymme så kan jag tänka mig ytterligare skattelättnader för pensionärer – och för de som jobbar.
– Jag kan också göra det mer för pensionärer än för de som jobbar, av det skälet att det inte finns ett självändamål att det ska vara ett gap mellan 75-80-åringar, men de är helt beroende av att det förs en jobbpolitik.
– Det enda löfte jag egentligen har givit är att hålla ordning på de offentliga finanserna.

Vill kompensera bromsen
Enligt gårdagens referat i Svenska Dagbladets från kommunkonferensen i Göteborg kan Fredrik Reinfeldt tänka sig en sänkning av pensionärernas skatter så att gapet minskar ”tidigast 2013 eller 2014”. Men det är inte rättviseskäl, i meningen att det ska vara lika skatt mellan löntagare och pensionärer, som ligger bakom den senaste sänkningen av pensionärernas skatter. Skälet är i stället att kompensera för bromsen i pensionssystemet.
– Vi ser pensionärer klämda genom finanskris och lågkonjunktur, vilket gör att de i realiteten får sänkta pensioner. Då tycker jag det är rätt att möta det med skattelättnader, framför allt för de pensionärer som har minst marginal.

De som har arbetat får mest
Enligt Annika Creutzers privatekonomiska analys i Svenska Dagbladet i går söndag har regeringen fördelat de tre skattesänkningar som regeringen hittills har beslutat om till pensionärerna fördelats så att det ”ska gynna framför allt de med lägst inkomstpensioner men inte de med de allra lägsta pensionerna, garantipensionerna.”
”Summerar man de tre stegen betyder det för en pension på 12 000 kronor sammanlagt en lägre skatt på 430 kronor per månad. För ett helt år betyder det 5 200 kronor i mindre skatt. Mest, cirka 770 kronor, har den fått som har en pension på 35 000 kronor i månaden.” konstaterar Annika Creutzer.

Text: Jan Arleij

 

LÄS MER!

Skattesänkning ger 200-300 kronor

Karl Erik Olsson: Bra men otillräckligt

Fem miljarder till pensionärerna

Fler artiklar hittar du under fliken Pension.

 

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas