Jobba | Arbete

Använd seniorerna rätt

Ska fler vilja jobba kvar krävs rätt till sjukpenning, anställningsskydd och socialförsäkring även som senior.

Jan Arleij
Publicerad 2019-03-12

Äldres rättigheter måste säkras och utökas. Annars kommer inte tillräckligt många seniorer att jobba vidare i vården. Det säger Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro till Senioren.
– Det handlar om att anställningsskydd och socialförsäkringar som sjukpenning inte bara kan upphöra som nu vid en viss ålder.

Utnyttja erfarenhet

Vårdförbundet anser också att arbetsgivarna måste gå fram strategiskt. Istället för att fylla akuta luckor på tuffa operationspass bör man utnyttja seniorernas erfarenhet.
– Seniora sjuksköterskor är efterfrågade just för de har en hög och gedigen kunskap. De kan stödja och handleda nya unga som idag känner en stor osäkerhet i en tung och tidspressad arbetsmiljö, säger Sineva Ribeiro.

Dryga ut pensionen

Enligt Vårdförbundet tycks svaga pensioner vara det viktigaste motivet för seniorer att jobba vidare.
– Inte enbart, men jag skulle säga att det generellt handlar om ekonomi. På grund av deltid och barnår som gör att man behöver dryga ut sin pension, säger Sineva Ribeiro.

Jan Arleij
Publicerad 2019-03-12
senioren-nr-2
Artikeln är hämtad ur magasinet Senioren nummer 2 / 2019. Missa inget innehåll - bli medlem i SPF Senioren och få Senioren kostnadsfritt eller starta en prenumeration på Senioren.
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor inom medicin, pensioner & skatter, må bra samt sex & relationer.