Jobba

”Ju längre en människa kan jobba, desto bättre”

Publicerad 2009-09-28

– Jag är väldigt gynnad. Jag är frisk, jag är stark och jag är vacker. Och vi blir allt fler 60-åringar som är friska, starka och vackra, inledde Göran Persson skämtsamt.
Men i skämtet låg också en varning för att framtidens pensionärer kommer att ha kraft att protestera, när de börjar räkna ut vad de faktiskt kommer att få i pension efter ett helt yrkesliv.

Pandoras ask
För att komma upp i nivå med den pension man hade fått med ATP-systemet så krävs 40 års arbete, plus tjänstepension och helst ett ytterligare tillskott. Det kan bli som att öppna Pandoras ask när folk inser det, tror Göran Persson.
– Jag tror inte att det är möjligt för någon regering i framtiden att bli vald i konflikt med pensionärsgenerationen.

Som finansminister var han själv med och införde pensionssystemet, liksom beslutade om att pengar skulle föras ut ur det. Men han säger att han redan då ogillade att pensionssystemet var autonomt – som en sluten låda för sig. Och systemet inte fastslaget av Gud, eller ristat i sten, säger han nu. Man måste kunna vara nytänkande och fundera över hur förbättringar och förändringar kan göras.
– Vi var tvungna att klara pensionsreformen. Men på den tiden var det inte många som frågade efter vad de fick kvar i plånboken. Nu kommer vi allt närmare den tidpunkt då det här ska verka. Nu kommer diskussionen.

Ändrad inställning
För 25 år sedan hade pensionärerna inställningen att tacksamt ta emot. Nu är det snarare ”jag har rätt till…”, ”Jag har betalat för..” och ”varför ska jag betala mer skatt än…”.

För den som har haft möjlighet att spara, gjort bra tjänstepensionsval och varit frisk nog att jobba några år extra så kan pensionen bli bra. Men man kan inte blunda för att alla inte har den möjligheten. Därför, menar Göran Persson, är det viktigt att grundnivån på pensionen inte blir för låg. Idag är den på väg att bli det. Dessutom är skillnaden mellan garantipensionärer och de som har varit yrkesverksamma för låg. Pensionerna måste ge ett incitament för att arbeta.

– Att ovanpå det lägga ett skattesystem som betyder att pensionärerna betalar mer, det kommer inte att hålla.

Pengar måste till
Göran Persson var tydlig med att att pengar måste tillföras pensionssystemet, antingen genom att de offentliga avgifterna höjs, eller genom att staten för tillbaka de pengar som tidigare togs ur pensionssystemet.
På en fråga av Karl Erik Olsson, som satt i publiken, om hur detta skulle gå till svarade Göran Persson att pengarna finns.
– Det är ju inget problem för staten att ha sitt sparande i pensionssystemet. Det till och med uppmuntras av EU, sade han.

Angående att äldre bör uppmuntras att arbeta längre så varnade Göran Persson, som så många andra, för att befolkningen minskar och medelåldern stiger i många länder i Europa. Och han tror inte att Sverige kommer att kunna förlita sig på arbetskraft utifrån.

– Ju längre en människa kan vara kvar i arbete, desto bättre för henne själv, och desto bättre för sveriges ekonomi, säger han.
– Jag är 60 och jag orkar jobba i sju år till. Men bland mina jämnåriga i Vingåker, som har varit arbetare i hela sitt liv, är många skadade i min ålder. De orkar inte jobba ett extra år.

Text: Frida Johansson

Har Göran Persson rätt? Behöver pensionssystemet tillföras mer pengar?
Svara på Veckans fråga här till höger.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas