Jobba

Du ska klara ett längre arbetsliv

Publicerad 2011-03-30

Efter de senaste dagarnas turbulens med nyvalde S-ledaren Håkan Juholts krav på just en analys av arbetsmiljöfaktorers inverkan på människors möjligheter att orka jobba till 65 år kan dagens besked från Pensionsgruppen möjligen gjuta olja på vågorna.

Men dagens beslut om direktiv till en utredning ska knappast ses som en reaktion på Håkan Juholts inspel i debatten om det svenska pensionssystemet.

Sagt till Veteranen
I en intervju för Veteranen.se den 22 februari om behovet av att vi arbetar längre i Sverige säger socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (M) så här:

– Vi vill se brett på behovet av att få fler arbetade timmar i Sverige. Dels genom att analysera möjligheterna av att höja pensionsåldrarna, men också genom att titta på förutsättningar för att människor ska arbeta fler år.

Arbetsmiljö
Utredningen ska nu ta fram förslag och alternativa strategier för hur de pensionsrelaterade åldersgränserna ska hanteras.

Man ska också lämna förslag till åtgärder inom arbetsmiljö eller andra områden som ger förbättrade förutsättningar för att arbeta längre upp i åldrarna.

Fler äldre
I ett pressmeddelande motiverar man utredningens uppdrag med den ökande medellivslängden i Sverige och ”ett förestående ökande antal äldre i förhållande till antalet förvärvsaktiva”.

Jan Arleij
jan.arleij@veteranan.se

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas