”Ingen vill ha en 60-åring”
Jobba | Val 2014 | Jobb
Björn Lundbeck

”Ingen vill ha en 60-åring”

"Svensk skogsnäring befinner sig i akut kris. Någon annan slutsats kan knappast dras när 60-åringar anställs för röjningsuppdrag. Jag vet, för det är jag som är 60-åringen", skriver Björn Lundbeck

Publicerad 2014-02-02

Min tes styrks ytterligare av att jag sedan tre år tillbaka utan framgång har sökt ett femtiotal övriga jobb i andra branscher. Bara sedan i somras har jag svarat på 14 platsannonser. Det har bland annat handlat om jobb som städare, personlig assistent, vårdbiträde och lagerarbetare. Tio av arbetsgivarna har överhuvudtaget inte svarat på mina ansökningar. Jag har svårt att hitta någon bättre förklaring än att jag bedöms vara för gammal.
Under det senaste kvartsseklet har jag försörjt mig som egenföretagare – närmare bestämt som frilansjournalist. När det för några år sedan blev glesare mellan uppdragen började jag söka efter någon kompletterande inkomstkälla. Således är jag i total avsaknad av färska arbetsintyg och betyg att visa upp. De enda som kan uttala sig trovärdigt om min förträfflighet är ett antal tidningsredaktörer som köper mina artiklar. Dessa brukar jag också ange som referenter. Av någon anledning har ingen av redaktörerna hittills blivit kontaktad av något av de företag där jag sökt jobb.

Ett praktexempel på detta ointresse upplevde jag i våras. Jag sökte jobb som semestervikarierande vårdbiträde inom äldreomsorgen. Jag fick ett svar med vänligt tack för visat intresse, men med beskedet att man tyvärr inte hade något jobb att erbjuda. Det som fick mig att höja på ögonbrynen var det faktum att det då fortfarande återstod cirka tre veckor innan ansökningstiden gick ut. Ointressantare än så här kan man knappast bli, tänkte jag.
Nyligen ringde jag upp den här arbetsgivaren för att lite närmare få veta grunden för ointresset. Något klargörande svar fick jag förstås inte. Den ansvarige chefen försäkrade dock att det ABSOLUT INTE rörde sig om åldersdiskriminering. Inte heller det faktum att jag var man låg mig i fatet. Möjligen kunde mina begränsade erfarenheter av vårdarbete, ett par månader som dessutom låg 37 år tillbaka i tiden, ha spelat en viss roll.

Lyckligtvis kan dock de flesta företeelser skärskådas från flera olika håll. Och får jag tro min senaste arbetsgivare, ett skogs-entreprenadföretag, så är det väldigt svårt att, oavsett ålder, hitta folk med tillräcklig fysisk uthållighet för att arbeta med röjsåg i skogen. Så kanske borde jag rent av sträcka på mig en aning. Jag utförde tydligen, vid 60, ett arbete som de allra flesta inte orkar med – eller ens vill ha. Dessutom var min röjningskompis ännu lite äldre och dessutom en bättre röjare än jag.
Så döm aldrig ut en 60-åring i förväg!

 

Björn Lundbeck

Björn är 60 år och bor i  Svenstavik i södra Jämtland. Han har varit verksam som journalist i 37 år, varav de senaste 25 som frilans.

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas