Redaktionen | Chefredaktören

Allas vår rätt att få ett kokt ägg

Kristina Adolfsson
Publicerad 2021-08-26

Häromdagen var jag på restaurang med en väninna. Servitören gav oss deras fasta meny och när han återvände beställde jag laxen. Fast inte med pocherat ägg som på menyn eftersom jag inte klarar av minsta lilla rinnighet eller mjukhet i en äggula utan med ett kokt ägg. Min väninna beställde gazpachon. Fast utan räkor eftersom hon inte äter skaldjur. Och kunde hon få den i ett glas istället för i en tallrik så hon slapp att spilla?
Det ska vi ordna, sade servitören och återvände med våra rätter precis som vi bett om.

Att själv få bestämma hur man vill ha det – och när man vill ha det – är inget konstigt. Vi har alla preferenser som är en väsentlig del av vem vi är. Och vi har alla en kränkbar rätt att få vara oss själva.

 

Trots att den äldre faktiskt är betalande kund.

Fast den fina teorin rimmar inte alltid med praktik i hemtjänst och på äldreboenden. Där styr kommunerna med rigida riktlinjer som går ut på att få den äldre att anpassa sina önskemål efter vad kommunen anser sig kunna erbjuda. Utbud som dessutom ofta bygger på en ålderistisk syn på äldres behov. Och där det som en gång är fastställt är benhårt fastställt hur omständigheter och önskemål än ändrar sig. Trots att den äldre faktiskt är betalande kund. Lika mycket som jag och min väninna på restaurangen.
Läs gärna vår artikel om din rätt att själv få bestämma – bland annat om så självklara fundamentala saker som när du vill lägga dig – i vår viktiga serie Stoppa Ålderismen. Och påverka dina kommunpolitiker i äldre- och omsorgsnämnder att skapa elasticitet och mindre fördomar i riktlinjerna. Så vi kan få vara våra okränkbara jag hela livet.

Line of duty: Hatten av för ännu en spännande säsong om anti-korruptionsenheten AC-12. Noggranna utredningar varvat med plötsligt och överraskande explosivt våld. Säsong 7 beräknas komma 2023.

Välkommen Helena!
Så roligt att få välkomna duktiga författaren, radioprofilen och filmvetaren Helena von Zweigbergk som ny filmskribent i Senioren.

Jag vill ha ett skafferi! Var ska jag göra av alla morötter och potatisar, burkar med hallonsylt, krusbärssylt, inlagda gurkor och rabarberchutney? Vart tog alla praktiska skafferier vägen?

Dölj faktaruta

 

Kristina Adolfsson
Publicerad 2021-08-26
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.
#9
senioren-nr-9
Ur senaste Senioren
  • Porträtt: Kjell Bergqvist står upp för sig själv- och andra
  • Många vägar till nya vänner
  • Kommunen svek -SPF Seniorerna ryckte ut

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas