Redaktionen

ÄVM – lika självklart som BVC!

Kristina Adolfsson
Publicerad 2019-11-07

Barnavårdscentralernas specialistinriktning mot hälso- och sjukvård för nyfödda och yngre barn är i dag helt självklar. Lika självklara borde också äldrevårdsmottagningar för patienter över 75 år vara. Vissa åldrars hälsa och vällevnad bör helt enkelt vara en central samhällelig angelägenhet.
Allt fler vårdcentraler runtom i Sverige satsar nu på äldrevårdsmottagningar. Det är bra, trots att det givna tog sin tid.

Det tar alldeles för lång tid att få en tid till läkare.

Först ut 2014 var Region Skåne där det i dag finns cirka 100 mottagningar, både i offentlig regi och hos privat vårdgivare. Arbetssättet på äldrevårdsmottagningarna varierar stort. Vissa har sin telefon, utan knappval, öppen för samtal under hela dagen. Andra någon timma per dag. Några har en fast anställd geriatriker, de flesta har det inte. Vissa har sjukgymnaster knutna till sig för balansträning, andra inte.
2017 startade SPF Seniorerna i Jönköping sin Vårdcentralspatrull där medlemmarna granskade hur vårdcentralerna i regionen tog emot sina äldre patienter.

En synnerligen angelägen granskning som lett till förbättringar på flera vårdcentraler i Region Jönköping. Nu har samma gransknings gjorts i Stockholms län. Och ja, det behövs förbättringar. Bland annat i att det tar alldeles för lång tid att få en tid till läkare.
Nu väntar vi bara – mycket otåligt – på att äldrevårdsmottagningar ska finnas över hela Sverige.

 

App: ”Vilken bra låt! Vad heter den?” Med gratisappen Shazami din mobiltelefon är det bara att trycka på Shazam-ikonen, låta den lyssna några sekunder och vips så vet du artist och sångtitel. Etikettfråga: Får man använda den på Melodikrysset?

Utställning: Den som undrar varför textilkonstnärinnan Märta Måås-Fjetterström är så omtalad, eller bara vill se något riktigt fint, ska ta sig till kungliga slottet i Stockholm där man fram till den 19 april nästa år bjuds på förstklassigt hantverk av mattor och vävnader.

Bok: Äntligen har Margaret Atwood skrivit uppföljaren till Tjänarinnans berättelse. I Gileads döttrar knyts säcken ihop, om än lite väl snabbt, via tre huvudpersoner. Spänning, koncentrerat kvinnoförakt, sunkig manlighet och motstånd.

Dölj faktaruta

 

Kristina Adolfsson
Publicerad 2019-11-07

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2023 Senioren - När insidan räknas