Mitt hem är min borg lyder ett gammalt talesätt. Och så är det för många och kanske särskilt för oss seniorer. Vi har ofta bott relativt länge i våra bostäder i områden där vi trivs och känner såväl våra grannar som omgivningar. Vi har underhållit, renoverat och inrett efter behov, önskemål, tycke och smak. I våra hem känner vi oss trygga. Här umgås vi med familj och vänner och här har vi vår bas i livet.
Många vill bo kvar så länge det går och med rätt stöd är det ofta möjligt. Andra vill gärna, av olika skäl, flytta till ett bättre anpassat boende.
Att ta beslut om att flytta till en ny bostad kan vara en lång process. När beslutet väl är fattat uppstår en ny fråga – vart? Tyvärr råder stor brist på bostäder för seniorer med hög tillgänglighet, service i närområdet och som inte kostar för mycket. En ny rapport från Boverket visar att 52 procent av landets kommuner har underskott på trygghetsbostäder och 44 procent har underskott på seniorbostäder.
Detta är ett tydligt exempel på hur viktigt det är att vi seniorer får komma in kommunens planeringsprocess på ett tidigt stadium. Det är kommunens ansvar att anvisa lämplig mark för senior- och trygghetsboenden. Kommunerna borde rådgöra med sina seniorråd i god tid, när det fortfarande går att påverka översiktsplaner. Tyvärr görs det inte i tillräcklig utsträckning.
Kommuner, bostads- och byggbolag är också alltför dåliga på att nyttja de generösa investeringsstöd för seniorhus som staten faktiskt erbjuder via länsstyrelserna. Om dessa nyttjades bättre skulle fler lämpliga bostäder kunna erbjudas seniorer vilket också skulle frigöra befintligt boende för andra grupper som inte har samma krav och behov av tillgänglighet.
Min uppmaning till Sveriges kommuner är: Lyssna på de som sitter i era seniorråd och dra nytta av den kompetens och erfarenhet de besitter. En god bostadsplanering som omfattar även seniorer är en långsiktig investering värd att ta. Vi blir allt fler och behovet av tillgängliga bostäder ökar.
Och sist men inte minst. Bostaden och dess läge är viktigt för alla seniorer, även för de som bor på ett särskilt boende. Att hyra platser i grannkommunen som de gjort exempelvis i Ystad är helt enkelt inte acceptabelt. Bara för att vi har ett vårdbehov är vi inga handelsvaror.
Självklart ska det finnas möjlighet att få besök av sina nära och kära vilken kommun man än tillhör. Vi har rätt till trygghet, kärlek och omsorg våra sista år i livet.