Redaktionen | Tankar om fallskador

Dödar tusen personer varje år

Frida Andersson Johansson
Publicerad 2016-10-03

Vad är du mest rädd för? Att det ska börja brinna? Vår brandvarnare gick igång två gånger igår, för att vi bakade bröd och tände ljus. En av våra brandvarnare vill säga, vi har närapå en i varje rum. Och två brandsläckare, en på varje våningsplan. Laddar aldrig mobilerna över natten.
Att någon ska drunkna? Har du varit med barn på en överbefolkad strand? Har du råkat bada i för strömt vatten någon gång? Otäckt.
Att krocka med bilen? Själv kör jag inte alls trots mitt körkort.
Att någon ska få en allergisk chock? Bara tanken på adrenalinsprutor och på att de ska behövas, hur bråttom det blir om någon svullnar igen i halsen … Hu.
Att ramla omkull?

Vi är vana vid att samhället blir bättre på att förebygga olyckor. Numera använder alla säkerhetsbälten i bilen, alla barn och fler och fler vuxna cyklar med hjälm, bakåtvända bilbarnstolar är ett måste för små barn, vi har brandvarnare i allt högre utsträckning, simundervisning ingår i läroplanen och det startas simskolor för vuxna. Flygplan inför jordnötsförbud. Men fallskador?

I Sverige dör omkring 260 personer i trafiken varje år – bilister, cyklister och gångtrafikanter tillsammans. Drygt hundra personer omkommer i bränder, omkring lika många i drunkningsolyckor. Hur många svenskar som dör av jordnötsallergi varje år är svårt att veta, men en uppgift talar om att det i USA är 200 personer om året, vilket i svensk befolkningsmängd och bortsett från skillnader i övrigt skulle betyda drygt 5 personer om året i Sverige.
Alla dessa hemska, onödiga olyckor – trafik, bränder, drunkning (och jordnötsallergi) – tar grovt räknat 500 liv i Sverige om året.

Fallolyckorna dödar dubbelt så många personer varje år. Hela tusen personer om året dör till följd av fall, enligt Socialstyrelsen. Majoriteten av dem är äldre. Och inte nog med det. 70 000 personer faller så allvarligt att de behöver sjukhusvård varje år – de flesta är över 60. Det motsvarar 192 personer om dagen.

Men få känner till hur farligt det kan vara att falla. Bara knappt en fjärdedel av de tillfrågade mellan 55 och 84 år i en Sifo-undersökning visste att fallskador är dödligare än trafiken. Nu vet du det också.

Vecka 40, 3-9 oktober, pågår den nationella kampanjen Balansera mera. SPF Seniorerna uppmuntrar kampanjen, och har även eget informationsmaterial i form av broschyren Bättre balans.

Skaffa en brandvarnare, ta simlektioner, använd cykelhjälm. Kombinera simningen och cyklingen med balansövningar och komplettera brandvarnaren med nattbelysning och kanske ett handtag i duschen. Ät regelbundet, men inte olämpliga läkemedel. Ge dig själv så bra förutsättningar du kan. Kanske kan vi göra fallolyckorna till en fallande trend.

 

Frida Andersson Johansson
Publicerad 2016-10-03

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas