Redaktionen | Ordförande

Dyrare att anställa äldre

Christina Rogestam
Publicerad 2015-10-12

Fast mark under fötterna, efter ett dygn med KASTA LOSS, SPF Seniorernas trevliga båtfärd tur och retur till Åland. Nästan 1 000 glada SPFare från olika delar av landet roade sig, åt gott och dansade till långt in på natten. För att sedan pigga och nytra på hemvägen lyssna på föreläsningar och delta i seminarier. Kul!

Regeringens förslag till budget har nu landat på riksdagens bord. Det är en blandad kompott för oss seniorer. Regeringen både ger och tar. Det utlovade första steget i att ta bort den högre skatten på pensioner finns med, men skattesänkningen gör liten eller ingen skillnad för flertalet av landets seniorer. Det är dock bra att de sämst ställda pensionärerna inte längre behöver betala högre skatt än löntagare. Det var och är orättfärdigt! Nu väntar vi på nästa steg.
I budgeten har regeringen smugit in en höjning av avgiften inom hemtjänsten och särskilt boende. Det innebär att för många pensionärer, med låga pensioner, som har hemtjänst kommer de cirka 200 kr i skattesänkning och det tidigare i höst höjda bostadstillägget att gå åt till att betala den högre avgiften för hemtjänst. Detta drabbar de svagaste – de med störst behov av omsorg och de med lägst inkomster, till 75 procent kvinnor. Bedrövlig politik av en
regering som kallar sig feministisk.

Politikerna har de senaste åren diskuterat hur man ska få oss seniorer att arbeta längre och vänta med att gå i pension. Man har talat om att höja pensionsåldern till i första hand 67 år. De senaste åren har det skett en tydlig ökning av antalet seniorer som fortsätter att arbeta i sitt tidigare yrke, som ansluter sig till någon veteranpool, eller som hoppar in ett antal timmar i veckan i något nytt och spännande jobb. Morötterna har varit ett högre jobbskatteavdrag och att den särskilda löneskatten varit lägre och därmed gjort det billigare för arbetsgivaren att anställa äldre.
I budgeten föreslås nu en höjning av löneskatten, vilket gör det dyrare att anställa äldre. Ett helt obegripligt förslag när alla verkar vara eniga om vikten av att 60-plusarna behöver fortsätta att arbeta några år till för att förbättra sin allmänna pension. Det borde istället handla om att få till fler morötter och att stimulera arbetsgivare att ta tillvara den kompetens som finns hos oss seniorer.
Räcker det inte med att lyfta fram vår kompetens och erfarenhet som skäl för att anställa oss? I många länder skulle det göra det, men inte i Sverige. Här finns en märklig inställning till oss äldre. Redan vid drygt 50 ses vi ofta som passé. Det är ett synsätt på människor som måste förändras, och som kräver ett långsiktigt arbete med att ändra framför allt yngre människors attityder.

PS! Väntar du på besked om alliansens partier tänker ta bort den högre skatten på pensioner? Det gör jag också! Än har inte ett enda av alliansens partier hört av sig.

Christina Rogestam
Förbundsordförande SPF Seniorerna

Christina Rogestam
Publicerad 2015-10-12
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas