Redaktionen | Chefredaktören

Formellt rätt men ändå fel

Kristina Adolfsson
Publicerad 2021-12-02

I byn Stora Skedvi i Dalarna beslutade kommunen i fjol att sluta servera varm mat till de boende på äldreboendet, demensavdelningen undantagen. De boende fick matlådor från ett centralkök att själva värma i sina lägenheter. Vilket så klart ledde till att de upplevde minskad matlust och social isolering.
In kliver SPF Seniorerna Stora Skedvi som via engagerade medlemmar hämtar varm mat från ett cateringkök i Hedemora till de boende på äldreboendet. Varje dag, vardag som helg, kör de fyra mil fram och tillbaka.
Socialnämndens ordförande har säkert formellt rätt när han pratar om kommunens ansvar i frågan – det vill säga han upplever inte att man har ett formellt ansvar, trots att de bor på kommunens äldreboende.
Det vi dock vet är att det som ofta leder till yrselanfall och benbrott hos äldre är undernäring. Som kommer av att man får tråkig mat som man äter i ensamhet.

Det finns något större och ålderistiskt i denna enskilda historia som är allvarligt.

I mina ögon är det lite samma sak som att servera barn på dagis mjölk och macka till lunch. Vilket naturligtvis ingen skulle komma på tanken att göra. Trots att man kan vara ganska säker på att de får en bra middag av sina föräldrar på kvällen. Vilket de boende på äldreboendet inte får. Båda grupperna har dock samma behov av näringspackad mat i trevlig samvaro.

Hatten av för hjältarna i SPF Seniorerna Stora Skedvi – Ulf, Per-Åke och Johnny – men det finns något större och ålderistiskt i denna enskilda historia som är allvarligt.
Som att varför är det så ofta i äldreomsorgen kommunens nedskärningar görs? 40 000 nedlagda platser på särskilda boenden de senaste 20 åren talar för sig själv.

SE: George Harrison var 27 år när The Beatles lade av. Inspelningen av sista albumet Let it be och den berömda sista konserten på ett tak i Mayfair släpps nu som en dokumentär, Get back, klippt av Sagan om Ringen-regissören Peter Jackson från 60 timmar av ej tidigare sett material.

LÄS : Ända sedan jag besökte Dolly Partons nöjespark i Pigeon Forge, Tennessee och såg hur hon ensamt lyft ett fattigt bortglömt område har jag blivit fascinerad av hur hon bakom en fasad av blonda peruker agerat självständigt feministiskt i sina affärer. Dolly Parton & kvinnorna som levde hennes låtar av Sarah Smarsh (Natur & Kultur) är en bok om att ta sig fram i ett tufft USA.

LYSSNA: Ingmar Skoog är Årets Senior 2020 (och krönikör i Senioren), Anders Palmgren, välmeriterad politisk journalist. De är smarta, tankeväckande, roliga och har spännande gäster. Lyssna på deras utmärkta podd  på senioren.se

Dölj faktaruta
Kristina Adolfsson
Publicerad 2021-12-02

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2022 Senioren - När insidan räknas