Redaktionen | Chefredaktören

Ge hjärnan lite kultur

Kristina Adolfsson
Publicerad 2019-04-09

Sedan ungefär tre år tillbaka tillhör jag en lös mix av kollegor från min förra arbetsplats och denna min nuvarande som kallar sig Bioklubben. Som namnet antyder ägnar vi oss åt att gå på bio. Vissa perioder en gång i veckan, andra perioder kan det gå någon månad emellan filmerna.

Vi är inte så kräsna men har ändå en ganska hög lägstanivå på det vi vill se. På något sätt har vi också lyckats pricka in en hel rad fantastiska filmpärlor som gett oss intressanta, fina och tankeväckande minnen. Både gemensamma och sådant som gett upphov till spännande privata tankar. Vi som är med i Bioklubben är nästintill fånigt stolta över den – och framför allt vad den ger oss. Sinnesvidgande är en ganska bra beskrivning på det hela.

musik sätter igång mest aktivitet i hjärnan

Seniorens krönikör, professor Ingmar Skoog, skriver just om vikten av att ta del av kulturella aktiviteter. För hjärnhälsans skull. Teater, bio, läsa böcker, sjunga i kör, spela och lyssna på musik. Faktum är att musik sätter igång mest aktivitet i hjärnan enligt forskningen. Missa inte att läsa hans intressanta krönika.
Och att döma av dem vi mött på väg in och ut ur biograferna är detta något seniorer har ett bra grepp om. Då biopublikens medelålder, åtminstone på de föreställningar som Bioklubben bevistat, ligger på cirka 70-75 år. Ungefär som det ser ut på de flesta teatrar som jag varit på.

FILM: Kapernaum är en unik film satt i Beirut med bara fula miljöer som uppvägs av amatörskådespelarnas vackra ansikten. Vuxna är, med få undantag, själviska gnällspikar, alltid redo att plocka på sig offerkoftan. Barn, med få undantag, en slarvigt hanterad förbrukningsvara. Men hopp finns.

BOK: Hon som var jag är före detta sjukhusadministratören Wendy Mitchells klarsynta beskrivning av hur en sakta och ryckigt framskridande demens stjäl hennes framtidsbild. Hon beskriver när hjärnan är luddig och kämpande, ibland helt tom. Och ibland nästan som den var. En remarkabel bok.

GRUPP: Vill du vara på ett trevligt ställe med trevliga människor från hela Sverige? Gå då med i Facebookgruppen Trädgård i SPFSeniorerna som redan fått en flygande start. Här finns en samlad kunskapsbank som heter duga. Har redan fått lösningen på mitt purjolöksproblem. Hoppas jag.

Kristina Adolfsson
Publicerad 2019-04-09
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas