Redaktionen

Härlig är hösten!

Gunilla Lindahl
Publicerad 2017-09-08

Sommaren går mot sitt slut och ”dagarna mörknar minut för minut” som i Tove Janssons Höstvisa. Då kan man med gott samvete sjunka ner djupt i soffan och se på tv eller läsa böcker.
Nu är tid för alla bokklubbar att samlas igen. Har ni svårt att komma på vad ni ska läsa kan ni ta hjälp av Ingalill Mosanders nya lästips i Senioren nr 6. (Fler tips hittar du här på Senioren.se) Och vet ni inte vad ni ska äta finns inspiration att hämta bland våra bokklubbsrecept i Senioren nr 6.

I slutet av september är det dags för Bokmässan i Göteborg. Är du på plats så kom och se Björn Ranelid dela ut förstapriset i vår tävling Årets Novell till Monika Olin Wikman fredagen den 29 september kl 11 i SPF Seniorernas monter B08:69. Här kan du läsa de noveller som placerat sig i årets tävling och som publicerats hittills – ytterligare en kommer senare i höst. Håll utkik!

Lite träning mellan sittningarna skadar inte

Apropå sjunka ner i soffan, lite träning mellan sittningarna skadar inte. Vår Må bra-expert Madelein Månsson visar hur du tränar rumpa och lår för att snabbt kunna resa dig ur soffans djup i Senioren nr 6.
Några soffpotatisar är då rakt inte våra 75-åringar som du möter i nya numret av tidningen. De motionsdansar, springer Vätternrundan, tränar och går på Friskis & Svettis. Alla tre hörsammade vår efterlysning av 75-åringars berättelser apropå att Senioren fyller 75 år i år.
Är de representativa för sin ålder, kan man fråga sig? Både ja och nej, tror jag. Ja, för att dagens 75-åringar är mycket mer fysiskt aktiva och därmed friskare än tidigare generationer. 75-åringarna är också de säkraste bilförarna, enligt försäkringsskadestatistiken. Nej, för att många har krämpor och en nedsatt kognitiv förmåga som börjat ge sig till känna.
Så var det till exempel för Ulrika Palmcrantz mamma som har en demenssjukdom. Ulrika berättar om den ständiga oron hon känner som anhörig. Läs hennes berättelse i Senioren nr 6.

Bröllop förknippar vi ofta med våren eller sommaren, men om det ska bli giftermål måste det planeras i tid – kyrka, lokal och inte minst val av kläder. I alla tider har brudklänningen stått i centrum och nog har den förändrats över tid. Vi har fått glädjen att titta in i en tvåhundraårig brudklänningsgarderob.

I mitten av augusti var ”Vår man i solen”, Staffan Heimerson, på snabbvisit i Stockholm. Ständigt nyfiken och på språng, alltid med i samtidsdebatten. Läs hans krönika om den sjunkande nativiteten i Europa.

Innan höstmörkret helt tar över – följ Tove Janssons råd i Höstvisa: Skynda att älska!

Gunilla Lindahl
Publicerad 2017-09-08
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas