Redaktionen | Tankar om Orlando

Hur kan kärlek provocera så?

Frida Andersson Johansson
Publicerad 2016-06-13

50 döda. Ännu fler skadade. För att de var ute och dansade. För att de befann sig på en klubb där man får älska den man vill.

En man ansåg sig ha rätt att skjuta och lemlästa människor, döda oskyldiga män och kvinnor – sannolikt för att de inte levde på exakt samma sätt som han.

I en bok jag läste nyss – Eva Rydingers Härifrån till verkligheten – frågar ett barn varför man inte får älska många på en gång. Varför det är okej att hata hur många som helst, medan man bara får älska en? Är inte kärlek bättre än hat? Någonting fick mördaren som sköt sig in på Pulse i Orlando att anse det rimligare att hata många, att döda många, än att älska en person som råkade ha samma kön som en själv.

Kärlek ska spridas, inte bestraffas.

SPF Seniorernas tidigare ordförande Barbro Westerholm fick QX hederspris 2014 för att hon, bland mycket annat, som chef för Socialstyrelsen såg till att homosexualitet slutade ses som en sjukdom.

På SPF Seniorernas kongress i Jönköping röstade ledamöterna igenom förslaget att SPF Seniorerna ska ta tydligare ställning i HBT-frågor. 

I sommar kommer SPF Seniorernas Stockholmsdistrikt att stå på Stockholm Pride – för att stödja människors rätt att älska den de vill.

Det behövs. Terrordådet, morden, i Orlando är en grym påminnelse om att det fortfarande finns mycket att göra. Det finns så många attityder som behöver förändras. Också här i Sverige, och inte minst i den tillvaro som äldre möter.

2013 kom en bok som visade att äldreomsorgen är för heteronormativ. 

2014 påpekade Socialstyrelsen att många kommuner ignorerar HBT-frågor bland äldre.
Så sent som för några månader sedan rapporterade vi att många HBTQ-seniorer är oroliga för hur de ska bemötas i vården. 

En ensam man och hans vapen tog så många människors liv – och förstörde ännu fler – under en kväll på en klubb i en liten stad på USAs östkust.

Låt oss hoppas och verka för att framtida rapportering blir av ett annat slag. Ljus och glad som vårt mycket uppskattade reportage om Annika och Karin, som äntligen fick varandra efter tjugo års väntan och längtan: 

Om vi inte står ut med varandras kärlek och glädje, vad har vi då för liv?

Kärlek ska spridas, inte bestraffas.

Frida Andersson Johansson
Publicerad 2016-06-13
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas