Kommuner ignorerar hbt-frågor bland äldre
Nyheter
Kommuner saknar plan för likabehandling av hbt-äldre Foto: Colourbox

Kommuner ignorerar hbt-frågor bland äldre

Alldeles för få kommuner jobbar för att främja likabehandling av äldre hbt-personer inom vård och omsorg, enligt Socialstyrelsen.

Publicerad 2014-04-24

Tänk om alla runt omkring dig hela tiden förutsätter att din livskamrat och stora kärlek bara är en god vän. Tänk att vara svårt sjuk, och så får din partner inte besöka dig för att hen har ”fel” kön och därför inte tros vara familj. Tänk om personalen på ditt boende hela tiden väljer ut kläder som du inte trivs i, bara för att det är norm?

 

Äldre hbt-personers behov och förutsättningar bör ingå i personalutbildningar och i kommunens information, menar Socialstyrelsen. Att erbjuda särskilda hemtjänstgrupper eller hbt-boenden kan vara ett sätt att möta gruppens behov. Men när Socialstyrelsen frågade förvaltningschefer för vård och omsorg om äldre om hur de arbetar kring likabehandlingen av äldre hbt-personer visade det sig att mindre än hälften av landets större kommuner (med fler än 50 000 invånare) hade tagit upp äldre hbt-personers situation inom vård och omsorg. I de mindre kommunerna var det bara sex procent(!) som tagit upp frågan.

 

Inga av de tillfrågade kommunerna hade tagit emot klagomål som rörde just hur äldre hbt-personer bemöts. Men i stället för att tolka det som att det inte finns några problem, kan det vara ett tecken på att många drar sig för att avslöja sin sexuella läggning. Idag är det till exempel mycket ovanligt att samkönade par bor tillsammans i särskilt boende, trots att Socialstyrelsen uppskattar att det finns minst femtontusen hbt-personer med äldreomsorg i Sverige.

Frida Andersson Johansson
frida.johansson@veteranen.se

Hela Socialstyrelsens rapport ”Äldre hbt-personer och kommunernas vård och omsorg om äldre” hittar du här.

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas