Redaktionen | Tankar om livslängd

Vi hänger med

Jan Arleij
Publicerad 2016-11-29

Det känns bra att leva just nu, i Sverige. Särskilt om man är man i sina bästa år. Chansen att få bli årsrik ökar nämligen hela tiden.
Inte bara för varje höst man lägger till sin historia utan också för varje år som Statistiska Centralbyrån kommer med nya siffror om hur medellivslängden utvecklas på befolkningsnivå.

Så här ser de ljusa siffror ut som SCB släppte i skrivande stund:
Sedan 2011 har medellivslängden ökat för män med ett helt år. För kvinnor med 0,6 år. (2015 var medellivslängden 84,0 år för kvinnor och 80,3 år för män.) Det betyder enligt enkel existentiell analys att på sista raden får vi färre ensamma änkedagar för många kvinnor och fler dagar tillsammans för männen.

Att mäns livslängd ökat mer än kvinnors förklarar SCB med att dödligheten har minskat mer för män än för kvinnor i åldersintervallet 40–84 år. Bland annat har dödligheten i hjärt- och kärlsjukdomar minskat mer för män än för kvinnor.
Jag fortsätter därmed att cykla till och från jobbet.

 

Men det kan bli bättre. Svenska män hade 2014 den sjätte högsta medellivslängden och svenska kvinnor den nionde högsta i Europa.
Jämfört med 2009 är Sverige nu något längre ner på listan över länder i Europa. Medellivslängden för män i Cypern och Italien är nu högre än för svenska män, skriver SCB.
Det leder tanken till sommarens semester i Toscana bör upprepas inom kort.

Men det är par, tre saker som stämmer till eftertanke.
Om jag blir årsrik blir jag kronfattig. Eftersom den allmänna pensionen divideras med antalet förväntade återstående levnadsår blir det mindre pengar i plånboken.

Två saker kan råda bot på det. Om ålderismen besegras och fler får arbeta längre. Om politikerna snarast förbättrar finansieringen av pensionssystemet. Vad tror ni, kommer det att ske?

 

Kanske de bästa oddsen för att det sker är att vi fortsätter att bli äldre. Ekvationen kommer till slut att bli så tvingande för det politiska systemet att de obekväma besluten måste fattas: alla som kan måste jobba längre, och den som har attitydproblem med det göre sig snart icke längre besvär.
Ju förr det sker desto bättre. Redan 2017, kanske.

Jan Arleij
Publicerad 2016-11-29

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas