Redaktionen | Förbundsordförande

Vi har mycket att ta igen

Eva Eriksson SPF Seniorerna
Publicerad 2020-12-02

2020 är ett år vi sent ska glömma. För dess umbäranden och ovisshet. För alla som mist någon de håller kär. För allt vi tänkte göra som inte blev av, alla saknade kramar, skratt och trevligheter. Det är då vi inte får glömma att efter regn kommer alltid solsken. Men precis som med vädret är det ingen som riktigt vet när vändningen kommer.

Jag är så stolt över att vara förbundsordförande för SPF Seniorerna.

Trots att året varit tungt finns också positiva saker att minnas och det får vi försöka fokusera på nu. Det är fantastiskt att se hur idérika och företagsamma ni varit runt om i landet! Tipspromenader, digitala bokcirklar, boule och skogsvandringar. Telefonkedjor och hjälp med näthandel. Vi har hållit modet uppe och gjort vad vi har kunnat, ställt upp för varandra och tillsammans sett med tillförsikt på den tid som kommer. Jag är så stolt över att vara förbundsordförande för SPF Seniorerna.

I skrivande stund har det kommit mycket positiva signaler när det gäller vaccin mot coronaviruset. Samtidigt ökar dessvärre smittspridningen i Sverige och Europa. Det är fortsatt en blandning av hopp och osäkerhet. Jag vill uppmana er alla att vara rädda om er, hålla ut och hålla avstånd. Och påminna om att en sak är nästan säker, år 2021 kommer att bli ett bättre år än 2020. Det finns så mycket att se fram emot att göra – i föreningar, distrikt och förbund.
Under året har vi sett hur bristerna i äldreomsorgen har blottlagts. Till viss del har politiken nu tagit åt sig och satsar ekonomiskt och på kompetenshöjning hos personalen. Men det räcker inte, och här har vi i SPF Seniorerna ett avgörande arbete att göra ute i landet. Kommuner och regioner måste använda pengarna rätt och planera för att vi äldre ska få ett bra liv hela livet. Det krävs då ökad medicinsk kompetens, strukturförändringar och kunskap om åldrandets behov – annars gör mer pengar liten nytta. Prioritera äldre, låt inte budgetunderskott styra.

Vi behöver också kämpa vidare för ett tryggt och rättvist pensionssystem där det lönar sig att ha arbetat och där pensionerna följer med i samhällets standardutveckling. Inom bostadsfrågorna ser vi framför allt att det behövs fler seniorbostäder till rimlig kostnad samt bättre lånevillkor. En annan fråga är digitaliseringen, samhället behöver ta mer hänsyn till och skapa ordentliga utbildningsmöjligheter för de som har svårt att hänga med i appar, e-fakturor och video-möten.

Nu hoppas jag att vi alla ser nästa år an med tillförsikt, vi har mycket att ta igen.

Avslutningsvis vill jag önska er alla en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År och rikta ett stort tack till personalen på förbundskansliet för allt arbete och den omställning som påtvingats oss i dessa tider. Nu hoppas jag att vi alla ser nästa år an med tillförsikt, vi har mycket att ta igen.

Eva Eriksson SPF Seniorerna
Publicerad 2020-12-02
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas