Redaktionen | Ordförande

Vi kommer att göra oss hörda i nästa val

Christina Rogestam
Publicerad 2016-04-18

Människors livssituation ser mycket olika ut. Det gäller också för oss seniorer. Många har goda pensioner och stabil ekonomi, andra får hålla hårt i varje krona för att få pensionen att räcka månaden ut. Några bor i bra och tillgängliga bostäder, andra bekymrar sig mycket för trapporna och hur de ska ha råd med en ny bostad. En hel del tycker hemtjänsten fungerar bra och vill gärna fortsätta att bo hemma med hjälp av de tjänsterna så länge som möjligt. Andra känner sig otrygga och ensamma och vill flytta till ett trygghetsboende eller särskilt boende omedelbart. Många har släkt och vänner omkring sig, andra har med åren blivit mer och mer ensamma och isolerade.

”Hur kan de?” tänker jag ibland när politiker och andra uttrycker sig som om seniorer var en enhetlig grupp. Det är vi inte! Vi var det inte under våra aktiva liv och vi är det definitivt inte heller nu som seniorer.
Några saker är dock viktiga för oss alla:
Vi seniorer behöver ha en trygg ekonomi. Alltför många har det inte. Därför driver SPF Seniorerna på för att höja de lägsta pensionerna och bostadstillägget, få bort den högre skatten på pensioner och få kommunerna att hålla igen på höjningen av hemtjänsttaxan och andra avgifter.
Vi seniorer behöver ha en bra bostad som vi har råd med. För att den ska vara bra krävs att det finns hiss (i flerfamiljshus) och entré utan trappor. Det innebär oftast att det handlar om relativt nybyggda fastigheter.

Vi vet hur man gör när man röstar med fötterna

Den traditionella svenska enfamiljsvillan med kök och vardagsrum på bottenvåning och sovrum och badrum på övervåning blir med tiden ett besvärligt, för att inte säga omöjligt, boende för äldre. Men när man ska sälja är det svårt att hitta en hyreslägenhet och bostadsrätterna är dyra. Flyttskatten ska betalas och likaså hyran varje månad. Många tvekar och bor istället kvar allt för länge.
Därför driver SPF Seniorerna på för att det i den stora satsningen på att bygga hundratusentals nya bostäder också ska byggas bostäder som lämpar sig äldre och för att man ska göra något åt flyttskatten. Om äldre har bra bostäder att flytta till, och råd att flytta, kommer det att friställas många lämpliga bostäder för barnfamiljer, ungdomar och nyanlända.

Vi seniorer är vana att ha stort inflytande över våra liv. Det vill vi fortsätta med. Och vi kommer att göra oss hörda. Seniorerna kommer vid valet 2018 att vara lite drygt 25 procent av dem som har rätt att rösta. Partierna ska inte längre ta våra röster för givna. Vi kommer att granska inte bara löften utan också vad man har gjort under nuvarande mandatperiod. Och vi vet hur man gör när man röstar med fötterna.
Mången ledande politiker i kommuner och riksdag har anledning att bäva. SPF Seniorerna är på gång!

Christina Rogestam
Publicerad 2016-04-18
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas