Redaktionen | Förbundsordförande

Vi seniorer är livsexperter

Eva Eriksson SPF Seniorerna
Publicerad 2021-11-04

Det finns verkligen mycket som är positivt med att bli och vara senior. För många innebär det en enorm frihet och lättnadskänsla att gå i pension och äntligen få tid till annat än måsten. Tänk bara att slippa ställa väckarklockan tidigt på måndag morgon, få sova tills man vaknar och stiga upp utvilad. Att hinna njuta av frukosten och äta den i lugn och ro och att läsa tidningen. Helt enkelt få styra sin egen tid, njuta av stunder samt att få göra det man vill och känner för.
Som seniorer har vi tid att umgås, tid att skratta, tid att träna, tid att utforska saker tillsammans och tid att bry oss om våra medmänniskor. Tänk bara så mycket roligt som händer ute i våra föreningar runt om i landet. Det är allt från paltfester och konstrundor till bokcirklar och golfturneringar. Våra föreningar gör stor skillnad i många personers liv! Vi medlemmar hittar varandra, hjälper varandra, gör saker tillsammans och har ofta väldigt roligt. Man kunde bara önska att ännu fler skulle hitta till vår gemenskap.

Seniorlivet innebär också att det äntligen finns tid att fördjupa sig inom sina intressen. Det finns dessutom så många nya spännande saker att lära sig. Sveriges seniorer är enormt vetgiriga. Och vi blir alltmer digitala. Tänk att över 8 000 personer har deltagit i våra Zoom-utbildningar under det senaste året!
I vår ålder vet vi oftast vem vi är och var vi har varandra. Vi vågar äntligen säga vad vi tycker och känner utan att vara så oroliga över vad andra ska tycka och tänka. Vi har kunskap om livet, och det är skönt. Vi är beredda att möta nya utmaningar. Pensionärstiden har förutsättningar att vara och är redan för många den allra lyckligaste tiden i livet.

Vi seniorer är helt enkelt livsexperter. Vi har en gedigen kunskap och erfarenhet som vi i allt högre grad ska se till att använda för att göra samhället bättre.
För vi ska inte glömma att det också finns baksidor med att bli äldre och att många viktiga förändringar måste till i samhället för att förbättra seniorers villkor. Ålderismen måste bekämpas och ofrivillig ensamhet ska motverkas. Vi ska arbeta för rimliga pensioner och en värdig äldreomsorg. Fler bostäder som passar seniorer och till en rimlig kostnad samt en från samhället mer inkluderande inställning när det gäller digitaliseringen. En sjukvård som ges på lika villkor och som inte beaktar patientens ålder.
Därför är det avgörande att vi gör vår röst hörd – i såväl kommuner och regioners pensionärsråd som gentemot regering och riksdag. Vi ska vara en medpart, inte en motpart, i alla samtal och beslut som rör samhällets framtid

Eva Eriksson SPF Seniorerna
Publicerad 2021-11-04
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.
#9
senioren-nr-9
Ur senaste Senioren
  • Porträtt: Kjell Bergqvist står upp för sig själv- och andra
  • Många vägar till nya vänner
  • Kommunen svek -SPF Seniorerna ryckte ut

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas